Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

ФГ «Аделаїда» продовжує свою діяльність на Житомирщині 

10 Травня 2024 • 09:45

Кіл-сть переглядів: 273

Фермерське господарство «Аделаїда», яке раніше функціонувало в Херсонській області, продовжує свою діяльність на Житомирщині, попри втрату значної частини земель через війну.

 

До початку повномасштабної війни господарство було одним із найбільших у Херсонській області, вирощуючи картоплю, зернові та інші культури. На базі ФГ «Аделаїда» у 2021 році проходив Всеукраїнський день картоплі. Однак у 2022 році через військову агресію росії проти України підприємство втратило 3 тис. га землі на Херсонщині. Незважаючи на це, господарство не здалося та відновило свій бізнес на території Житомирської області.

 

Попри всі ризики та складні умови, ФГ «Аделаїда» придбало сільськогосподарську техніку, встановило сучасну систему зрошення та створило 15 нових робочих місць. ФГ «Аделаїда» є співзасновником Української Асоціації Виробників Картоплі, яка об’єднує виробників картоплі з усієї України. Окрім цього, господарство вирощує промислову картоплю для виробництва чипсів, співпрацюючи з відомими виробниками, такими як Lays (PepsiCo) та Chipsters (Клуб Чипсів).

 

У лютому 2023 року ФГ «Аделаїда» заснувало першу в Житомирській області організацію водокористувачів «Лесині джерела» на базі Теснівської меліоративної мережі. Станом на поточний рік, фермерське господарство обробляє землі в чотирьох селах Звягельського району в межах 3 тис. га, активно впроваджує зрошення та підтримує реформу меліорації.

 

Господарство започаткувало полив картоплі, що для Житомирської області стало своєрідним «ноу-хау», але вже показало значний ефект – різниця в урожайності між зрошуваними та незрошуваними площами становить 10-12 т/га.

 

Враховуючи ситуацію з обмеженням експорту картоплі та розширенням її площ, ФГ «Аделаїда» розпочало перероблення картоплі для створення продукту з високою доданою вартістю. Реалізувати цю можливість допоміг грант від USAID, який виграло господарство, ставши одним із п’яти переможців в Україні.

 

Діяльність ФГ «Аделаїда» має стати прикладом для інших суб’єктів господарювання регіону та всієї України. Попри втрату землі та частину техніки, взятої в кредит, господарство продовжує сплачувати за неї відсотки, допомагає ЗСУ, релокує більшість працівників з окупованої частини Херсонської області, продовжує працювати, розвивається та будує плани на майбутнє.

 

 

Версія для друку