Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Гід державних послуг: статус внутрішньо переміщеної особи та довідка переселенця

01 Лютого 2022 • 08:39

Кіл-сть переглядів: 285

Людина, яка виїхала з тимчасово окупованої території з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, повсюдних проявів насильства, порушень прав людини має оформити довідку внутрішньо переміщеної особи. Довідка є документом, який підтверджує факт внутрішнього переміщення і взяття на облік внутрішньо переміщеної особи. Для її отримання необхідно звернутися в управління соціального захисту.

 

Де отримати

 

Виконавчі органи сільських, селищних, міських рад.

 

Структурні підрозділи з питань соціального захисту населення районних, районних у мм. Києві та Севастополі держадміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах (у разі їх створення) рад.

 

Як замовити послугу

 

Подати заяву на отримання послуги заявник може особисто або через законного представника.

 

Хто може звернутися

 

Фізична особа.

 

Документи, що необхідно надати для отримання послуги

 

Заява про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

 

Документ, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України, або документ, що посвідчує особу та підтверджує її спеціальний статус, або свідоцтво про народження дитини.

 

Документ, що посвідчує особу законного представника або документ, що підтверджує повноваження особи як законного представника недієздатної особи або особи, дієздатність якої обмежена (у разі подання заяви законним представником).

 

Документи, що підтверджують факт проживання на території адміністративно-територіальної одиниці, з якої здійснюється внутрішнє переміщення, на день виникнення обставин, що спричинили внутрішнє переміщення (подається лише у разі, якщо у поданих документах відсутня відмітка про реєстрацію проживання на території, з якої здійснюється внутрішнє переміщення).

 

Документи, що підтверджують родинні стосунки між дитиною і заявником (подається родичем при взятті на облік малолітньої дитини).

 

Документ, що підтверджує повноваження представника органу опіки та піклування або керівника дитячого закладу, закладу охорони здоров’я або закладу соціального захисту дітей, у якому дитина перебуває на повному державному забезпеченні (за необхідності).

 

Довідка видається безоплатно у день подання заяви про взяття на облік, крім випадків, коли при подачі заяви в документі, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України, або документі, що посвідчує особу та підтверджує її спеціальний статус, відсутня відмітка про реєстрацію місця проживання на території адміністративно-територіальної одиниці, з якої здійснюється внутрішнє переміщення. У такому випадку уповноважений орган зобов’язаний розглянути заяву протягом 15 робочих днів та прийняти рішення про видачу довідки або відмову в її видачі.

 

Отримати результати надання послуги заявник може особисто або через законного представника.

 

Про умови та випадки надання довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи детальніше читайте ТУТ.

 

Також читайте, як отримати паспортні послуги на Гіді з державних послуг.

 

Версія для друку