Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

«Голоси УПА»: УІНП презентує відеопроєкт зі спогадами учасників національно-визвольного руху

13 Жовтня 2022 • 14:29

Кіл-сть переглядів: 184

Спогади тих, хто зі зброєю в руках боровся за незалежність України, можна почути у відеопроєкті «Голоси УПА» на сторінках Українського інституту національної пам’яті та Центру досліджень визвольного руху у соцмережах. Відеосвідчення зібрані командою ЦДВР у різний час та надані для Архіву усної історії Українського інституту національної пам’яті.

 

Для проєкту УІНП відібрав чотири фрагменти спогадів учасників національно-визвольного руху ХХ століття, в яких від першої особи ведеться розповідь про часи, коли торувався шлях до незалежності України. Проєкт приурочено 14 жовтня – Дню захисників і захисниць України та 80-річчю створення Української повстанської армії.

.

До проєкту увійшли спогади:

 

Василя Левковича («Вороний») – полковник УПА, командир військового округу «Буг». Лицар Золотого Хреста Бойової Заслуги 2-го класу. Політв’язень радянських концтаборів. Провів в ув’язнені 25 років.

.

 

Дарії Гусяк («Дарка», «Нуся») – зв’язкова головнокомандувача УПА Романа Шухевича, активістка ОУН. Кавалер ордена княгині Ольги III ступеня.

.

 

Василя Кука («Василь Коваль», «Юрко Леміш», «Ле», «Медвідь») –  генерал-хорунжий, головнокомандувач УПА з 1950-го до 1954 року (після загибелі Романа Шухевича).

.

 

Нестора Кучабського («Берест») – учасник національно-визвольного руху, автор книги пам’яті «За Україну, за її волю…».

.

 

Український інститут національної пам’яті цьогорічну інформаційну кампанію проводить під гаслом «Боролись! Боремось! Поборемо!», щоб показати тяглість боротьби за державність і військових традицій, а також зв’язок поколінь, які втілювали і втілюють цю боротьбу. Детальніше про інформаційну кампанію за посиланням.

.

Українська повстанська армія – військово-політична формація українського національно-визвольного руху, який прагнув відновити українську державність у час, коли світ був охоплений Другою світовою війною, а на землях України два тоталітарні режими – комуністичний і нацистський – коїли масові злочини.

 

УПА була створена в 1942 році. Діяла під час Другої світової війни, воюючи спершу з німецькою окупаційною армією. А коли нацистський режим був знищений та засуджений, УПА продовжила боротьбу проти ще одного тоталітарного режиму – комуністичного. Під час Другої світової війни повстанське підпілля діяло в усіх регіонах України – від Галичини до Криму й Донеччини. Детальніше – в інформаційних матеріалах УІНП.

Версія для друку