Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Голова Уряду закликає місцеву владу бути прозорою та підзвітною перед громадами

25 Жовтня 2016 • 11:03

Кіл-сть переглядів: 564

1Ефективність, прозорість та підзвітність органів місцевого самоврядування перед громадами сприятиме якості їхнього управління. Про це заявив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час відкриття програми “Децентралізація приносить кращі результати та ефективність” (DOBRE) Агентства США з міжнародного розвитку USAID.

 

“Що сьогодні потрібно робити? Більше навчати і допомагати об’єднаним громадам, органам місцевого самоврядування бути ефективними, бути якісними, бути підзвітними, прозорими. Це буде запорукою вашого успіху. Вважаю, що іншого шляху у країни немає”, – заявив Володимир Гройсман.

 

Голова Уряду наголосив, що у рамках децентралізації і реформи місцевого самоврядування було створено умови, які дали можливість на кожному рівні своєї влади ефективно вирішувати свої питання.

 

“Не може центральна влада вирішувати, де яку дорогу будувати, а де який будинок ремонтувати. Це питання має вирішуватися і бути профінансоване на місцевому рівні”, – зазначив він.

 

У цьому контексті Прем’єр-міністр наголосив, що у рамках фінансової децентралізації була повністю змінена бюджетна система країни та створені інструменти фінансової самодостатності місцевої влади.

 

На думку Володимира Гройсмана, важливе розмежування повноважень влади на різних рівнях, що передбачено у концепції реформи місцевого самоврядування. Так, Кабінет Міністрів України має концентруватися на загальнонаціональних питаннях, державній політиці, а органи місцевого самоврядування на рівні областей, районів, громад мають займатися своїми компетенціями.

 

Разом з тим, Прем’єр-міністр наголосив, що сьогодні потрібно надавати новий імпульс і динаміку реформі з децентралізації влади. “Ми не можемо діяти на тому запасі, який створили у 2014 році. Треба нові інструменти, нові рішення, треба йти вперед”, – наголосив Прем’єр-міністр.

 

“У цій моделі є успіх. Сама така побудова взаємодії місцевого самоврядування і центральних органів влади забезпечить успіх, якісний економічний розвиток, якісні послуги”, – наголосив Голова Уряду, говорячи про реформу з децентралізації.

 

Нагадуємо, що на Житомирщині найменша громада спромоглася утеплити соцоб’єкти та відремонтувати дороги, у Новоборівській ОТГ свій розвиток бачать по-євпропейськи, а в Іршанській громаді планують завершити ремонт амбулаторії та утеплення школи.

 

Версія для друку