Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Голови об’єднаних територіальних громад Житомирщини обговорили нові «децентралізаційні» закони

02 Грудня 2015 • 09:41

Кіл-сть переглядів: 943

В Офісі реформ у Житомирській області 1 грудня голови об’єднаних територіальних громад Житомирщини обговорили нещодавно ухвалені Верховною Радою України закони, які стосуються подальших децентралізаційних процесів у територіальних громадах, які об’єдналися.

 

Учасники зустрічі наголосили, що минулого тижня Верховна Рада України ухвалила ряд дуже важливих законів та законопроектів, які після набуття чинності значно полегшать роботу в напрямку створення та становлення об’єднаних територіальних громад, насамперед, формування представницьких органів рад, їх виконкомів, ведення бюджетно-фінансової та іншої діяльності.

 

Як було відзначено, прийняті зміни в діючому законодавстві України усувають правову колізію у питаннях реєстрації та фінансування об’єднаних територіальних громад. Відтепер сільська (селищна або міська) рада об’єднаної територіальної громади та її виконавчий комітет як юридична особа можуть утворюватися в результаті реорганізації шляхом приєднання до юридичної особи – сільської (селищної або міської) ради, розташованої в адміністративному центрі об’єднаної територіальної громади, інших юридичних осіб – місцевих рад територіальних громад, що об’єдналися у порядку, визначеному законодавством.

 

Сільська (селищна або міська) рада та виконавчий комітет об’єднаної територіальної громади є правонаступниками прав та обов’язків всіх місцевих рад, які увійшли до її складу, та їх виконкомів.

 

Керівник Офісу реформ Роман Слідзевський підкреслив: «Прийняття нових законів та законопроектів дає можливість уникнути великої кількості проблем для об’єднаних територіальних громад. А також відкриває шлях до створення умов для надання адміністративних послуг нової якості на принципах відкритості, прозорості, оперативності та доступності».

 

За підсумками зустрічі, голови об’єднаних територіальних громад підготували пакет пропозицій, що стосуються внесення змін та доповнень до законопроекту № 3106. Зокрема, це – питання передачі земель за межами населених пунктів у власність  об’єднаних територіальних громадах, порядку приймання на роботу в органи місцевого самоврядування об’єднаних територіальних громад та інші. Пропозиції передано до Верховної Ради України. 

Версія для друку