Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Громадськість внесла пропозиції щодо пам’ятника Героям Небесної Сотні. ФОТО

10 Лютого 2016 • 12:54

Кіл-сть переглядів: 935

У Житомирі сьогодні,10 лютого, представники влади, журі конкурсу, автори ідеї, громадські активісти та ЗМІ обговорили деталі та пропозиції щодо пам’ятника Героям Небесної Сотні.

Під час прес-конференції автори архітектурно-художньої композиції «Герої не вмирають» ознайомили всіх учасників з концепцією та ідейним наповненням свого проекту.

«На триптиху зображення людей символізують народ. На них у вигляді капель дощу складені імена загиблих. На задньому плані – вишиванка як символ, наш оберіг, та голуби, які летять у небо – символ миру. Порожнеча, утворена у формі людини, символізує пустоту від втрати Героїв та відродження нації. Крізь порожнечу буде проливатися світло. Фігура людини, яка стоятиме на передньому плані, не завершена. Але разом з тим, вона міцно стоїть на ногах. Фігура показує відродження, творення нового. Ми вплітаємо в каркас тканину, залиту свинцем, щоб чітко проглядалися частини тіла. Кожен, дивлячись на композицію, має доповнювати картину своїми емоціями. Адже композиція має зачіпати емоційно», – розповіли автори проекту.

 

Громадські активісти не проти встановлення композиції з такою концепцією, проте висловили пропозиції, що обов’язковими елементами в образі людини мають бути каска, бруківка і щит.

Заступник голови облдержадміністрації Ярослав Лагута підтримує конструктивні пропозиції громадськості та зазначає, що вони можуть бути враховані. Автори композиції також готові йти назустріч активістам і згодні розглянути всі зауваження.

Журі обласного Відкритого конкурсу не припиняє свою діяльність та надалі буде координувати встановлення пам’ятника.

За словами Ярослава Лагути, попередня вартість проекту без благоустрою території становить близько 400 тисяч гривень. Питання виділення коштів буде внесено на сесію обласної ради у березні цього року.

Роботи з реалізації проекту вже розпочалися. Їхнє завершення планується за два-три місяці.

«Я вірю, що спільними зусиллями ми зробимо все, щоб у Житомирі був найкращий меморіал Героям Небесної Сотні та Майдану в Україні», – сказав Ярослав Лагута.

Версія для друку