Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Гроші демобілізованим

14 Травня 2015 • 08:47

Кіл-сть переглядів: 1 009

Стаття 8 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» передбачає, що за військовослужбовцями строкової служби, які до призову працювали на підприємствах, в установах і організаціях будь-якої форми власності, зберігається право на їх працевлаштування. Після звільнення з військової служби демобілізовані  в тримісячний строк мають право повернутися на те ж саме підприємство, в установу чи організацію на посаду, не нижчу за ту, яку вони займали до призову на військову службу.

 

Протягом  місяця  з дня взяття на військовий  облік  за місцем проживання орган праці та соціального захисту населення за поданням військового комісара в порядку, який встановлюється  Кабінетом  Міністрів України, надає їм матеріальну допомогу в розмірі середньомісячної заробітної плати за останнім місцем  роботи  (для  тих,  хто  працював  до  призову на строкову військову  службу)  або  однієї  мінімальної заробітної плати (для тих,  хто  не працював) за рахунок коштів державного бюджету.

 

Зазначений Порядок затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 8 квітня 2015 № 185, яка набула чинності з 23 квітня ц.р. (публікація в газеті «Урядовий  кур’єр» від 22 квітня 2015 №73). Він визначає механізм використання коштів, передбачених у державному бюджеті за програмою «Виплата матеріальної допомоги військовослужбовцям, звільненим з військової строкової служби».

 

Бюджетні кошти спрямовуються на виплату матеріальної допомоги громадянам України, які звільнилися з військової строкової служби,  в розмірі середньої заробітної плати на день призову, але не менше мінімальної заробітної плати, встановленої на день призову (для громадян, які працювали на підприємствах, в установах і організаціях), та мінімальної заробітної плати, встановленої на день призову (для громадян, які до призову не працювали).

 

Військові комісаріати протягом 15 днів з дати взяття особи на військовий облік звертаються до органів соціального захисту населення з поданням про виплату матеріальної допомоги. Виплата здійснюється органами соціального захисту населення протягом місяця з дня взяття особи на військовий облік за місцем проживання у встановленому законодавством порядку.

 

Нагадаємо, при ОДА діє Центр допомоги учасникам АТО, який працює за принципом “єдиного вікна” з метою оперативного вирішення звернень військовослужбовців та їх родин. Центр знаходиться у 101 каб. облдержадміністрації. Телефон: (0412) 47-50-06.

 

 

 

Версія для друку