Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Глава держави: Створення єдиної української церкви має об’єднати країну

04 Грудня 2018 • 09:31

Кіл-сть переглядів: 235

Об’єднавчий Собор українських церков, де буде обрано Предстоятеля єдиної помісної православної церкви України може відбутися вже до кінця цього року.

 

Таку думку Президент Петро Порошенко висловив під час участі у програмі «Свобода слова» на каналі ICTV.

 

«Зараз у нас є історичні часи. Синод Вселенського Патріархату прийняв історичне рішення, якого українці стільки чекали», – сказав Глава держави. Він додав, що з оптимізмом дивиться на цей процес і вірить, що Україна має величезний шанс на позитивне рішення: «Те, про що мріяли, про що молилися мільйони українців».

 

Президент особливо підкреслив, що на сьогоднішній день абсолютна більшість українців роблять вибір на користь єдиної церкви. Глава держави підкреслив: «Наш процес створення єдиної церкви має на меті об’єднати країну, а не розколоти її».

 

На переконання Петра Порошенка, це питання є важливим не тільки для тих, хто ходить у церкву, а важливо для всіх українців – як всередині країни, так і для діаспори, яка розпорошена по всьому світові. «Тому, що це процес державотворення», – зауважив він.

 

Процес створення єдиної української церкви Президент порівняв з відновленням української армії, яка також є важливим атрибутом державності та гарантом її незалежності, суверенітету і територіальної цілісності, здатна забезпечити захист України, українського народу, захист людей – того, чого вона не могла робити ще 4,5 роки тому. «Це є процес державотворення. Так само і створення української єдиної православної автокефальної церкви є також абсолютно необхідним атрибутом держави», – сказав Петро Порошенко.

 

Глава держави зазначив, що і він як Президент, і держава зі свого боку зробили все можливе для того, щоб утворення української церкви відбулося. У цьому контексті Петро Порошенко згадав налагодження діалогу між представниками всіх церков України та їх спільне звернення до Вселенського Патріархату щодо надання автокефалії українській церкві, і відповідне звернення Президента, Верховної Ради тощо.

 

«Зараз, коли Господь дає нам цю можливість внаслідок наших зусиль дуже важливо, щоб ми зараз молилися і боролися. І я зараз вперше назву місяць, що велика вірогідність, що Собор відбудеться саме у грудні», – сказав Петро Порошенко.

 

Глава держави особливо підкреслив, що Синод Вселенського Патріархату ухвалив рішення про надання Томосу українській церкві навіть попри шалений тиск з боку Росії, Російської церкви.

 

«Все рівно ми переможемо, все рівно Господь з нами, все рівно Господь дарує нам Томос. І молимося за те, щоб Господь дарував ієрархам, учасникам Собору, розум, мудрість, єдність для того, щоб вони обрали собі Предстоятеля», – додав Глава держави зазначивши, що цей предстоятель отримає Томос на Фонарі з рук Патріарха Варфоломія.

 

«І українська православна церква буде однією з п’ятнадцяти помісних церков православного світу і українці будуть пишатися своєю церквою і своєю державою», – резюмував Петро Порошенко зазначивши, що має за велику честь бути серед учасників процесу щодо заснування церкви України.

 

«Це завершить процес духовного фундаменту нашої держави, укріпить нашу незалежність і зробить нашу державу і наш народ міцніше, забезпечивши єдність», – також наголосив Президент.

Версія для друку