Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Створюючи безперешкодне середовище для людей з інвалідністю, ми створюємо комфортне життя для всіх громадян, – Президент України

03 Грудня 2018 • 16:03

Кіл-сть переглядів: 269

Сьогодні, 3 грудня, відбулася Всеукраїнська нарада з питань створення безперешкодного середовища для осіб з інвалідністю під головуванням Президента України Петра Порошенка. Під час наради презентували нові державні будівельні норми «Інклюзивність будівель і споруд».

 

Участь у нараді взяли Уповноважений Президента України з прав людей з інвалідністю Валерій Сушкевич, Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко, голова Правління Всеукраїнської благодійної організації «Благодійний фонд Порошенка» Марина Порошенко. В режимі он-лайн до наради долучилися представники регіонів. На засіданні обговорюють безперешкодне середовище для осіб з інвалідністю та запровадження нових державних будівельних норм.

 

«Потрібно створювати і розвивати національні механізми для захисту прав всіх громадян. Продовжуємо встановлення системи захисту прав тих людей, які потребують, зокрема особи з інвалідністю. Нові державні будівельні норми створять шляхи безбар’єрності та доступності. Це надзвичайно важливі нормативні документи, які мають бути виконані.  Розробили два значущі законопроекти, спрямовані на ліквідацію бар’єрності для осіб з інвалідністю. В кожній області мають бути розроблені відповідні програми зі створення умов доступності для всіх громадян», – наголосив Петро Порошенко.

 

Також Президент України зауважив, що Міжнародний день осіб з інвалідністю став для органів влади і для всіх громадян нагодою певного підведення підсумків – наскільки ми наблизилися до повної реалізації прав і просто повсякденних потреб осіб з інвалідністю, як широко суспільство відкриває можливості для реалізації їхніх прагнень, надій, сподівань.

 

«Створюючи безперешкодне середовище для людей з інвалідністю, ми створюємо комфортне життя ще й для людей похилого віку, батьків з діточками – фактично для всіх без винятку громадян. Тож для того, щоб проектувати та будувати правильно, на сьогоднішній нараді Мінрегіоном презентовано розроблені відповідно до положень підписаних мною Указів нові державні будівельні норми «Інклюзивність будівель і споруд», – сказав Петро Порошенко.

 

«Ці нові державні будівельні норми – прорив зі створення доступності до інфраструктури для всіх категорій населення. Зміни в законодавстві мають зробити кроки на шлях зміни у фінансуванні цієї сфери. Це має бути в пріоритеті державі, закладеному у законі. Нові ДБН, зокрема, передбачають створення універсального громадського простору не лише для осіб на інвалідних візках, а й для осіб з вадами зору, слуху та нервової системи. На відміну від старих державно-будівельних норм, нові є обов’язковими для виконання і містять понад 100 змін», – зауважив Геннадій Зубко.

 

Крім того, Президен України Петро Порошенко зауважив, що вже ініційовані і будуть внесені 2 надзвичайно значущих законопроекти, спрямовані на ліквідацію бар’єрного архітектурного середовища для осіб з інвалідністю і посилення відповідальності за порушення законодавчих і правових норм щодо осіб з інвалідністю в новій й існуючій забудові.

 

Участь в он-лайн нараді взяли й представники Житомирщини: заступник голови ОДА Ярослав Лагута та начальники управлінь ОДА.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Версія для друку