Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Хмелярство Житомирської області. Рекордні площі хмеленасаджень та подальший розвиток

24 Липня 2024 • 15:21

Кіл-сть переглядів: 100

Хмелярство завжди було важливою галуззю агропромислового комплексу Житомирщини. До 90-х років площа хмільників в області становила 6,0 тис. га, з яких 4,9 тис. га були плодоносними насадженнями. Однак останні роки вітчизняна хмелярська галузь перебуває у критичному стані через обмеження великих пивоварних компаній на використання вітчизняної сировини.

 

Попри складнощі, Житомирщина залишається головним виробником хмелю в Україні, займаючи 75% усіх площ хмеленасаджень країни. В місті Житомирі розташований єдиний в Україні завод, сертифікований за міжнародними стандартами, з виробництва гранул хмелю. Вигідне географічне розташування та сприятливі ґрунтово-кліматичні умови сприяють вирощуванню високоякісного хмелю, що дозволяє регіону нарощувати експортний потенціал.

 

Протягом останніх років загальна площа під насадженнями хмелю складала 0,3-0,4 тис. га, а валове виробництво хмелю досягало 400 тонн із середньою урожайністю 14-16 ц/га. У 2022 році через воєнні дії та складне фінансове становище виробництво знизилося до 200 тонн, але у 2023 році вже зібрано 390 тонн з середньою урожайністю 13,3 ц/га.

 

У 2024 році хміль вирощується в 13-ти господарствах Бердичівського, Житомирського та Коростенського районів. Найбільші площі зосереджені у ТОВ «ТНХ-Агро Сервіс», ТОВ «Вертокиївка Хміль», ФГ «Еліта-хміль», ТОВ «Хміль України», ПП «Гальчин» та ПАФ «Дружба». Валове виробництво у 2024 році очікується на рівні не менше ніж у 2023 році.

 

Розвиток галузі хмелярства підтримувався державою. Протягом 2018-2021 років підприємствам Житомирської області було спрямовано 11,3 млн грн на придбання садивного матеріалу, спорудження шпалери, лінії товарної обробки та механізми. Проте через воєнні дії фінансування тимчасово призупинено.

 

Ключовим фактором для відродження галузі є вирішення проблеми збуту продукції на внутрішньому ринку та використання вітчизняної сировини компаніями з іноземним капіталом. Наявність внутрішніх каналів збуту забезпечить стабільність виробникам і сприятиме розвитку галузі.

 

Житомирщина має потенціал повністю забезпечити попит на сировину для пивоварних підприємств України та експортувати хмелепродукцію за кордон, забезпечуючи стабільні фінансові надходження підприємствам.

Версія для друку