Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Інтерв’ю з Геннадієм Зубком: реформа децентралізації з перших вуст

01 Червня 2016 • 15:21

Кіл-сть переглядів: 960

Нещодавно на засіданні Кабінету Міністрів України було  презентовано План пріоритетних кроків Уряду на 2016 рік.

 

Про всі деталі та завдання тієї частини плану, які поставлені перед Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства говорили з Віце-прем’єр міністром Геннадієм Зубком у програмі «Актуально» на телеканалі «Житомир».

 

Урядовець розповів, що реформи децентралізації та енергоефективності мають особливе місце у першочергових кроках розвитку країни.

 

«Ми чітко визначили, що повинні зробити у цьому році. Дуже важливим питання є прийняття змін до Конституції в частині децентралізації… Це і закон, що стосується  адміністративно-територіального устрою, це і закон, що стосується підсилення ролі органів місцевого самоврядування», – зазначає Геннадій Зубко.

 

Він наголошує глядачам на тому, що реформа енергоефективності теж є дуже важливою: «Сьогодні ми маємо захистити наших громадян через систему субсидій. Держава мотивує та компенсує частину витрат. Ми почали цю роботу в минулому році – впровадили програму «теплих» кредитів з компенсацією 20%, 30% та 40%. І зараз потрібно створити потужну законодавчу базу для того, щоб кожна людина могла мати компенсацію від держави на утеплення, на модернізацію, на заміну котлів для того, щоб мати зменшення навантаження на свій бюджет через житлово-комунальні послуги».

 

Щодо передачі повноважень до об’єднаних територіальних громад Віце-прем’єр міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства акцентує: «Сьогодні ті 159 об’єднані територіальні громади, які були утворені минулого року, отримали прямі бюджетні розрахунки з казначейством. Це означає, що їм напряму фінансується освітня, медична субвенції. І найголовніше – вони відчули, що йде збільшення бюджетів в порівнянні з 2015 роком… Житомирська область отримала близько 60 млн грн на підтримку діяльності ОТГ: Тетерівська – отримала кошти на будівництво та модернізацію шкіл, Іршанська – отримала кошти на ті речі, які стосуються водопостачання».

 

Детальніше про децентралізацію у різних сферах життя громадян, в тому числі і жителів Житомирщини, розмежування повноважень між органами виконавчої влади та органами самоврядування, удосконалення системи «теплих» кредитів дивіться в інтерв’ю з Геннадієм Зубком.

 

Версія для друку