Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Керівників сільгосппідприємств закликають переходити на виробництво органічної продукції

26 Січня 2015 • 14:16

Кіл-сть переглядів: 742

В облдержадміністрації відбувся науково-практичний семінар «Ведення органічного сільськогосподарського виробництва», в якому взяли участь перший заступник голови облдержадміністрації Геннадій Дмитренко, директор департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Микола Дідківський, керівники агроформувань області та науковці. Захід став логічним продовженням тем, які піднімалися і обговорювалися під час робочого візиту Міністра аграрної політики та продовольства України Олексія Павленка на Житомирщину. Нагадаємо, що Міністр високо оцінив роботу ПП «Галекс-Агро» та ТОВ «Органік Мілк», які спеціалізуються на виробництві органічної продукції та є зразковим прикладом замкнутого його циклу.

 

Геннадій Дмитренко зазначив про те, що на Житомирщині є всі умови для ведення сільського господарства. А мета семінару – обговорити і визначити методи переходу на органічне рослинництво, тваринництво та екологічно чисту продукцію. За словами посадовця, органічне виробництво вимагає значних коштів і часу, але результат оправдовує всі витрати. Керівники господарств, які реалізують органічну продукцію, в першу чергу мають пройти курс теоретичної підготовки, а вже згодом вони успішно впроваджуватимуть ці знання на практиці.

 

«Сподіваюся, що на Житомирщині щороку з’являтиметься хоча б одне органічне підприємство. Якщо у керівників таких господарств виникатимуть проблеми, звертайтеся, адже влада готова до співпраці. Ми разом працюватимемо над тим, аби прославляти нашу область завдяки органічному виробництву», – наголосив Геннадій Дмитренко.

 

Микола Дідківський звернув увагу на основні проблеми, які стоять на шляху переходу до органічного сільського господарства. В першу чергу, це необхідність змінити менталітет керівника підприємства. Не менш вагомими є економічні перешкоди, адже таке виробництво не дозволяє використання хімічних засобів захисту рослин та мінеральних добрив. Багато виробників зіштовхуються також із юридичними проблемами. При цьому, керівники мають розуміти, що має бути замкнутий цикл виробництва, бо в іншому випадку таку справу не варто розпочинати. 

 

Директор профільного департаменту резюмував: «Тривалий час ми жили зі стереотипом, що органіка – це товари для багатих, але насправді, це продукція для розумних людей, які турбуються про своє здоров’я. Ведення такого рослинництва дає вдвічі менше урожаю, але виробник беззаперечно виграє у прибутках».

 

Наукові співробітники Житомирського національного агроекологічного університету та Інституту сільського господарства «Полісся» розповіли про сучасні наукові підходи ведення органічного сільського господарства в нашій області. 

 

Прес-служба облдержадміністрації

Версія для друку