Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Керівництво Житомирської ОДА долучилося до вшанування пам’яті полеглих захисників України. ФОТО

07 Травня 2021 • 12:09

Кіл-сть переглядів: 242

08-09 травня Україна відзначатиме День пам’яті та примирення й День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Цьогорічне гасло — “1939–1945. Пам’ятаємо. Перемагаємо”.

 

У переддень пам’ятних дат керівництво Житомирської ОДА вшанувало пам’ять захисників та визволителів України.

 

Участь у меморіальному заході взяли заступник голови Житомирської облдержадміністрації Юрій Оханський, голова Житомирської обласної ради Володимир Федоренко та його заступники, Житомирський міський голова Сергій Сухомлин та представники громадськості.

 

Учасники заходу поклали квіти до могил полеглих захисників на військовому кладовищі Корольовського району, до меморіальних стендів загиблих воїнів АТО/ ООС та меморіальної дошки на військовому кладовищі Богунського району.

 

Нагадаємо, що  у рамках відзначення у Житомирській області Дня пам’яті та примирення та 76-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні відбудуться заходи за таким планом.

 

Довідково. Друга світова війна стала найбільш кривавою і жорстокою в історії людства (загинуло від 50 до 85 мільйонів людей). У війні взяли участь 80 % людства, бойові дії велися у 2/3 існуючих на той момент держав. Війна розпочалася 1 вересня 1939 року із вторгнення військ нацистської Німеччини до Польщі, а завершилася 2 вересня 1945-го беззастережною капітуляцією Японії.

 

Українці воювали на боці антигітлерівської коаліції (Об’єднаних Націй) і зробили значний внесок у перемогу над нацизмом та союзниками гітлерівської Німеччини. Ціною цього стали надзвичайні втрати упродовж 1939–1945 років – українців та інших народів, які проживали на нашій землі й боролися проти тоталітарних режимів. Тоді загинуло понад вісім мільйонів осіб. Україна зробила значний внесок у перемогу над нацизмом і союзниками Німеччини. На боці Об’єднаних Націй воювали українці у складі армій Великої Британії та Канади (45 тисяч осіб), Польщі (120 тисяч), СРСР (більше 7 мільйонів), США (80 тисяч) і Франції (6 тисяч), а також визвольного руху в самій Україні (100 тисяч в УПА) – разом понад 7 мільйонів осіб. Символ пам’яті жертв війни — червоний мак — вперше використано в Україні на заходах, приурочених до річниці завершення Другої світової війни у 2014 році. Дизайн розроблено за ініціативи Українського інституту національної пам’яті та Національної телекомпанії України. Автором символу є харківський дизайнер Сергій Мішакін. Графічне зображення є своєрідною алюзією: з одного боку воно уособлює квітку маку, з другого – кривавий слід від кулі. Поруч із квіткою розміщено дати початку і закінчення Другої світової війни – 1939–1945 – та гасло “Пам’ятаємо. Перемагаємо”.

 

 

Версія для друку