Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Керівництво Житомирської ОВА взяло участь у засіданні Міжвідомчої координаційної ради з питань охорони психічного здоров’я

09 Лютого 2023 • 10:47

Кіл-сть переглядів: 229

08 лютого у межах розробки Всеукраїнської програми ментального здоров’я, що створюється за ініціативою Першої леді України Олени Зеленської, відбулося засідання Міжвідомчої координаційної ради з питань охорони психічного здоров’я та надання психологічної допомоги особам, які постраждали внаслідок агресії рф проти України.

 

У заході взяв участь начальник Житомирської обласної військової адміністрації Віталій Бунечко спільно зі своїми заступниками Наталією Остапченко та Юрієм Денисовцем, а також представниками профільних структурних підрозділів Житомирської ОВА.

 

Основну увагу під час засідання було приділено представленню результатів аудиту ресурсів послуг у сфері психічного здоров’я – проаналізовано, які потужності має кожне міністерство, як вони використовуються, які є прогалини. Також було презентовано бачення нової системи надання допомоги й комунікаційну стратегію до Всеукраїнської програми ментального здоров’я.

 

Результати проведеного аудиту є такими:

 

лише 50% громад надають п’ять із 17 базових соціальних послуг; попит на послуги лише серед внутрішньо переміщених осіб у 1,7 раза перевищує обсяг наданих у 2022 році;

 

прогнозована потреба в допомозі з питань психічного здоровʼя на первинній ланці – 27 мільйонів випадків, додаткове навчання з питань психічного здоровʼя станом на кінець 2022 року пройшли лише 1,2% фахівців первинної ланки, ця кількість потенційно зросте до 10% у 2023 році;

 

навчальна програма з основ психічного здоровʼя в Україні покриває менш як 50% тем аналогічних програм у розвинених країнах;

 

кожен другий ветеран та члени його родини потребуватимуть психологічної допомоги, потенційна потреба у послугах становитиме близько 2 мільйонів. У 2022 році Мінветеранів надало близько 6 тисяч послуг, у 2023 закладений бюджет на 40 тисяч послуг.

 

Всеукраїнська програма ментального здоров’я передбачає створення власної, української моделі системи охорони психічного здоров’я та психосоціальної підтримки, яка вбере найкращі світові й вітчизняні практики. А також сформувати у українців звичку піклуватися про своє ментальне здоров’я, щоб знайти в собі приховане джерело сили у складні часи. Розробку та впровадження програми координує Міністерство охорони здоров’я України у тісній взаємодії з українськими та іноземними фахівцями. Ініціатива реалізується за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я.

 

Аудит ресурсів послуг у сфері психічного здоров’я та розробка комунікаційної стратегії стали можливими завдяки підтримці американського народу через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID).

 

За останній рік Житомирщина реалізувала близько десяти проєктів у сфері охорони психічного здоров’я.

 

Нагадаємо, що  в грудні місяці 2022 року Перша леді України Олена Зеленська підбила підсумки своєї роботи у 2022 році за напрямом психічного здоров’я та психосоціальної підтримки.

 

Версія для друку