Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Контроль за збереженням лісу

06 Серпня 2015 • 11:39

Кіл-сть переглядів: 937

В Житомирській області почали все частіше з’являтися випадки порушення вимог чинного законодавства, пов’язані з використанням необробленої деревини.

Зокрема, протягом 2014 року та поточного періоду цього року державною екологічною інспекцією в області спільно з працівниками правоохоронних органів затримано 22 автотранспортних засоби без товарно-транспортних документів на перевезення близько 500 куб. м деревини. Порушено 5 кримінальних справ.

На підвідомчих райдержадміністраціям територіях мають місце випадки діяльності незареєстрованих підприємств та цехів з переробки деревини. Як наслідок, порушується встановлений чинними нормативними актами порядок забезпечення їх необробленою деревиною, відсутні конкурентні та прозорі умови функціонування ринку переробки деревини, бюджети усіх рівнів недоотримують обов’язкові платежі.

Для стабілізації ситуації 4 серпня 2015 року голова обласної державної адміністрації Сергій Машковський підписав розпорядження № 230 «Про посилення державного контролю за збереженням лісових ресурсів», за яким з метою недопущення розкрадання і незаконного використання лісів на території області районними державними адміністраціями мають бути утворені робочі групи для здійснення контролю за використанням та охороною місцевих лісових ресурсів, забезпечено проведення обліку наявних на території області пилорам, деревообробних цехів і підприємств в межах чинного законодавства.

Також має здійснюватися моніторинг обліку деревини, що надходить на переробку до лісопильних та деревообробних підприємств. У ході моніторингу особливу увагу необхідно звертати на достовірність первинних документів та партій деревини за термінами заготівлі і вивезення, діаметрами та сортністю. Про виявлені порушення слід невідкладно повідомляти правоохоронні органи та державну екологічну інспекцію в області.

Крім цього, рекомендовано Житомирському обласному управлінню лісового та мисливського господарства утворити в місячний термін у кожному лісництві області рейдові мобільні групи для запобігання порушенням лісового законодавства, укомплектувати їх автотранспортом, засобами радіозв’язку, іншими спецзасобами відповідно до чинного законодавства та забезпечити їх ефективну роботу, а також провести аналіз стану розгляду матеріалів, надісланих до правоохоронних органів та судів, для відшкодування шкоди, заподіяної лісовому господарству. 

Версія для друку