Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Костянтин Лопушанський: Розширене засідання Координаційної ради з питань охорони дитинства та підтримки сім’ї

06 Червня 2024 • 14:16

Кіл-сть переглядів: 259

Сьогодні, 06 червня, під головуванням заступника начальника ОВА Костянтина Лопушанського відбулося розширене засідання Координаційної ради з питань охорони дитинства та підтримки сім’ї при Житомирській обласній військовій адміністрації.

 

Так представники профільних структурних підрозділів ОВА обговорили ряд важливих питань порядку денного та заслухали доповіді, зокрема:

 

Людмила Пастушенко — начальник відділу з питань соціального захисту, опіки та піклування дітей Служби у справах дітей Житомирської обласної військової адміністрації.

 

«Забезпечення права дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування на виховання в сімейному оточенні».

 

На первинному обліку служб у справах дітей області перебуває 2935 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з них 94,5 %  охоплено родинним вихованням (загальноукраїнський показник – 93,4 %).

 

Завдання кожної громади максимально забезпечити захист прав дітей під час воєнного стану. І не лише своїх, місцевих, а і тих, хто приїжджає до громад області у пошуку прихистку з територій, які окуповані або де тривають бойові дії. На сьогодні на території Житомирщини перебуває 4 дитячих будинки сімейного типу (19 дітей) із Донецької та Херсонської областей (по 2 ДБСТ) та 7 прийомних сімей (18 дітей) із Херсонської (4 сім’ї), Донецької, Сумської та Харківської областей. Одна із ПС перейшла в ДБСТ.

 

Крім того, до нашої області перемістилися 53 дитини-сироти та дитини, позбавлені батьківського піклування, які перебувають під опікою, піклуванням. Усі зазначені сім’ї і діти перебувають під контролем служб у справах дітей, отримують необхідну допомогу, в т.ч. гуманітарну.

 

Лариса Теребей — заступник директора Житомирського обласного центру соціальних служб.

 

«Здійснення соціального супроводу сімей, у яких виховуються діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування»

 

Станом на 01 червня тренерами Житомирського обласного центру соціальних служб проведено 4 тури навчань кандидатів у прийомні батьки, батьки-вихователі, опікуни/піклувальники, усиновлювачі, патронатні вихователі та їх добровільні помічники.

 

Також проведено одне навчання для прийомних батьків та батьків-вихователів прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу, які функціонують понад два роки, з метою підвищення їх виховного потенціалу, в якому взяли участь батьки Звягельської міської, Пулинської селищої,  Стриївської, Чижівської сільських територіальних громад (всього 34 особи).

 

Зокрема в територіальних громадах області введено 188,5 посад фахівців із соціальної роботи, фактично працюють 155 фахівців.

 

Всебічна підтримка сімейних форм виховання дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, є беззастережною умовою їх ефективного функціонування. Злагоджена командна робота спеціалістів соціальної сфери, освіти, охорони здоров’я, служб у справах дітей, ювенальної превенції,  громадських організацій, які працюють у сфері  захисту прав дітей, спільні цінності та орієнтири на потреби дітей дають наснагу для роботи та ресурс для досягнення позитивного результату в інтересах дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

 

Наталія Осипович — директор Департаменту освіти і науки Житомирської обласної військової адміністрації.

 

«Забезпечення освітніми послугами дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування»

 

З 01 вересня  2024 року  розпочнуть роботу 586 закладів загальної середньої освіти. Контингент учнів у 2023/24 н.р. становить 133,3 тис. учнів, з яких 1865 – статусні діти.

 

Місцевими органами управління освітою, закладами освіти планомірно проводяться заходи по організації безперешкодного доступу осіб з ООП (особливими освітніми потребами) до закладів освіти.

 

У 2023/24 н.р. у ЗЗСО на інклюзивному навчанні перебувають 1849 дітей з ООП, у закладах дошкільної освіти (далі – ЗДО) – 661 дитина.

 

Діти з ООП дошкільного та шкільного віку мають можливість отримувати корекційні послуги, набувати навичок соціалізації, навчаючись в інклюзивних групах та класах, які функціонують у 117 садках та 332 школах на принципах рівності та доступності послуг, розвиткового середовища та універсального дизайну для кожної дитини.

 

Також, за оперативними даними у червні 2024 року у закладах освіти області буде працювати 509 таборів організованого дозвілля, у яких відпочине 32177 школярів, що становить 25% від контингенту. З даної кількості 97 таборів планують працювати з організацією харчування та охопить близько 9 тис. дітей та майже 100% дітей пільгових категорій.

 

Департамент освіти і науки Житомирської ОВА, місцеві органи управління освітою, заклади освіти всіляко сприяють розвитку та соціалізації дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

 

Інформацію доповідачів взято до відома та за результатами обговорення вирішено й надалі забезпечувати координацію роботи, контроль та надання методичної допомоги службам у справах дітей райдержадміністрацій, міських, селищних, сільських рад в організації роботи щодо влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, до сімейних форм виховання.

 

Версія для друку