Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Краєзнавчий музей – це перетин минулого, сьогодення і майбутнього.ФОТО

26 Жовтня 2015 • 13:33

Кіл-сть переглядів: 1 482

«До 150-річчя Житомирського краєзнавчого музею» – саме таку назву має виставка оригіналів архівних документів, відкриття якої відбулось сьогодні, 26 жовтня, в читальному залі Державного архіву Житомирської області.

Серед запрошених на презентацію виставки були директор Житомирського краєзнавчого музею Роман Насонов, його заступник – Наталія Ланчук, голова ради Житомирської обласної організації українського товариства пам’яток історії та культури Георгій Мокрицький, учнівська молодь.

Директор музею наголосив: «Наша структура надзвичайно розгалужена. І архів, і музей – це ті заклади, де пересікаються минуле, сьогодення і майбутнє. Сьогоднішня презентація – це лише початок заходів. І ми запрошуємо всіх 28 жовтня на святкування 150-річчя з дня заснування Житомирського краєзнавчого музею за адресою вул. Замкова, 1».

Т.в.о директора обласного архіву Лариса Мироненко зазначила, що така установа як архів, не може стояти осторонь такої історичної події, і надала частинку документів, присвячених музею.

Короткий коментар архівним документам надала головний спеціаліст відділу використання інформації документів Тетяна Слободянюк.

Перлиною виставки є документи дореволюційного фонду архіву, а саме: Волинські єпархіальні відомості за 1876, 1893 роки, де опубліковано статті по створенню музею при публічній бібліотеці в м. Житомирі, а також стаття «Краткое описание предметов древности, пожертвованных в Волынское Епархиальное древлехранилище по июль 1893 года». Представлено проект Статуту Товариства дослідників Волині, датований 1896 р.

Цікаві документи –  праці Товариства дослідників Волині та Справа мецената, хіміка та колекціонера барона Івана Максиміліановича Де-Шодуара, в якій зберігається кошторис на придбання Волинським центральним музеєм колекцій книг та квитанція про пожертвування 1000 рублів (1911 р.).

Експонатами виставки також є документи Волинського губернського відділу народної освіти – доповідь про необхідність відкриття музею в замку кн. Острожських (1920 р.), доповідна записка про діяльність Волинського Центрального Музею (1921 р.), накази про організацію музею наочного приладдя в м. Житомирі (1922 р.), про придбання для державних музеїв у приватних осіб музейних цінностей (1923 р.), іменні списки відповідальних робітників музею (1920 р., 1926 р.). І це не весь перелік цікавих матеріалів, які демонструють розвиток музейної справи.

Заслуговують уваги документи, в яких відображено створення та відкриття музею у Коростені (1923 р.).

Вперше для широкого кола громадськості експонується розсекречена справа окупаційної влади, а саме Житомирського генералкомісаріату щодо переліку для вилучення «переміщення» експонатів, картин міського музею, датована 16 грудня 1941 – 26 березня 1942 року, та текст виступу директора Житомирського музею Бройтмана на радіо (1945 р.).

Значне інформативне наповнення мають документи з фонду Житомирського краєзнавчого музею. Це плани, звіти відділів, листування з установами та книги. Документи бібліотечного та газетного фонду архіву відтворюють події створення музею, його відкриття. Періодичну пресу на виставці представляють «Жизнь Волыни» за 1911 рік, «Радянська Волинь» за 1937 року та «Радянська Житомирщина» за 1970 рік, фотоальбоми, фотопутівники та книги.

Виставка  буде експонуватися з 26 по 30 жовтня 2015 року.

Версія для друку