Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Курсантам військового інституту імені С. П. Корольова та пластунам прочитали лекцію про Олега Ольжича

22 Липня 2024 • 16:52

Кіл-сть переглядів: 108

Сьогодні, 22 липня, пластуни разом з курсантами військового інституту імені С. П. Корольова слухали лекцію про Ольжича з нагоди 117-ої річниці від дня народження поета та науковця, борця за волю України.

 

Лекцію читає наукова співробітниця Національного музею космонавтики імені С. П. Корольова Олена Галагуза.

 

Курсанти та пластуни завітала до Житомирської ОВА де дізналися багато цікавого про життя видатного Українця.

 

Довідково. Олег Ольжич (справжнє ім’я Олег Кандиба, 1907–1944) – видатний український поет, археолог, науковець і політичний діяч. Народився в Житомирі в родині відомого українського поета Олександра Олеся. Ольжич здобув вищу освіту у Віденському університеті, де захистив докторську дисертацію з археології. Після цього продовжив свою наукову діяльність в Берліні та Гарвардському університеті, де займався викладацькою діяльністю.

 

Ольжич був активним учасником українського націоналістичного руху. В 1930-х роках він приєднався до Організації українських націоналістів (ОУН), де швидко став одним із її лідерів. У часи Другої світової війни він очолював Українську національну раду і брав участь у підпільній боротьбі проти нацистського режиму.

 

Олег Ольжич загинув у 1944 році у нацистському концтаборі Заксенгаузен, але його спадщина продовжує жити і надихати нові покоління українців на боротьбу за незалежність та свободу.

 

 

Версія для друку