Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Житомир пам’ятає Чорнобильську катастрофу. ФОТО

26 Квітня 2015 • 11:54

Кіл-сть переглядів: 957

26 квітня, у Міжнародний день пам’яті Чорнобиля, у Житомирі відбулися заходи з нагоди 29-ї річниці Чорнобильської катастрофи.

 

Представники влади, ветерани, громадськість, військові, молодь вшанували пам’ять загиблих від тієї страшної трагедії, поклавши квіти до меморіальної дошки пам’яті першого Міністра Мінчорнобиля України Г.О.Готовчиця та до меморіального пам’ятника працівникам органів внутрішніх справ – жертвам Чорнобиля.

 

Біля пам’ятного знаку “Чорний біль” відбувся скорботний мітинг, участь у якому взяли народний депутат України Борислав Розенблат, голова облдержадміністрації Сергій Машковський, його заступник Ярослав Лагута, голова обласної ради Віталій Француз, заступник Житомирського міського голови Олександр Бочковський, вдови померлих і загиблих ліквідаторів.

 

Сергій Машковський висловив повагу та вдячність героям, які поклали своє здоров’я і життя, рятуючи не тільки Україну, а й світ від найстрашнішої техногенної Чорнобильської катастрофи.

 

Житомирщина – один із регіонів, що найбільше постраждав від цього лиха. Понад 13 тис. кв. км території зазнали екологічного забруднення. В області проживає близько 277 тис. постраждалих, з них 8,5 тис. осіб – ліквідатори Чорнобильської катастрофи.

 

В обласному бюджеті на 2015-й рік закладено 12,8 млн. грн. на забезпечення ліками постраждалих від аварії. Спільно з обласною радою прийнято рішення і найближчим часом буде придбано магнітно-резонансний томограф, необхідний для діагностики. Розробляється програма, яка дасть змогу користуватися цим обладнанням і отримувати послуги безкоштовно чи за мінімальну платню в тому числі і ліквідаторам аварії.

 

Головою облдержадміністрації підписано розпорядження і розпочато роботу щодо видання Книги пам’яті усіх ліквідаторів та учасників катастрофи Житомирщини. Вона буде видана до 30-ї річниці трагедії.

 

«Ми визнаємо, що не можемо задовольнити всі потреби постраждалих. Україна переживає зараз надскладний період, і екологічні наслідки трагедії підсилюються важким економічним становищем держави», – зазначив Сергій Машковський.

 

Ще один скорботний мітинг відбувся біля пам’ятного знаку “Пожежним, які врятували світ”, звідки 29 років тому відправлялися перші рятівники на боротьбу з ядерним пеклом. Серед виступаючих на мітингу були й наші гості з Японії, зокрема член японської асоціації «Чорнобиль тюбу» Кеко Томури. Він висловив велику вдячність жителям Житомирщини, які зібрали багато пожертвувань для японців, що чотири роки тому також зазнали ядерного лиха і до цього часу продовжують ліквідацію аварії. «Ми присягаємося і надалі підтримувати один одного», – наголосив Кеко Томури.

 

Хвилиною мовчання та залпом із автоматів вшанували загиблих героїв. По загиблим та померлим ліквідаторам відслужили панахиду.

 

 

Прес-служба облдержадміністрації

Версія для друку