Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Легалізація зарплати – запорука вашого майбутнього

10 Серпня 2016 • 13:10

Кіл-сть переглядів: 680

У нинішніх кризових умовах, проблема легалізації заробітної плати є достатньо серйозною і її вирішення є одним з першочергових завдань Державної служби України з питань праці та її територіальних органів, зокрема Головного управління Держпраці у Житомирській області.

 

Відсутність належного соціального захисту, невиплата заробленої «тіньової» заробітної плати та регресивних виплат травмованих неоформленим працівникам спричиняє значне загострення соціального напруження в суспільстві. Адже заходи спрямовані на легалізацію найманої праці – це не лише джерело наповнення бюджетів. Це перш за все долі людей, відновлення соціальних гарантій і прав найманих працівників.

 

Протягом тривалого часу в Україні зберігається ситуація, коли більше 25% зайнятого населення (близько 4,5 млн осіб) працюють без оформлення трудових відносин. У зв’язку з цим, щорічно державний бюджет та бюджет Пенсійного фонду України втрачають близько 90 млрд гривень.

 

Пам’ятайте! Згода отримувати зарплату «у конвертах» позбавляє соціального захисту. Адже пенсію у майбутньому нараховується тільки з офіційної заробітної плати.

 

Довідково

 

З 1 січня 2015 року  внесено зміни до деяких законодавчих актів України, якими значно посилено відповідальність за порушення законодавства про працю, у тому числі і нелегальної зайнятості.

 

Законом України № 77-VIII від 28 грудня 2014 року «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування загальнообов’язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці» внесено зміни до Кодексу законів про працю України, Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України, законів України «Про оплату праці», «Про охорону праці» тощо.

 

З метою урегулювання питань детінізації та легалізації заробітної плати задля викриття та зменшення кількості працівників, які працюють без оформлення трудових відносин, у Житомирській області розроблено План спільних заходів з питань детінізації доходів громадян та зайнятості населення на 2016 рік.

 


Версія для друку