Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Лікарі-нефрологи відзначають професійне свято

25 Березня 2016 • 15:43

Кіл-сть переглядів: 943

27 березня в Україні відзначається День нефролога.

 

Нефрологія представляє галузь медицини, яка вивчає функції та хвороби нирок, діагностику хвороб нирки та їх лікування.

 

Історія нефрологічної служби  області бере початок у травні 1985 року. Саме тоді  від відділення кардіології Житомирської обласної лікарні відокремилось окреме відділення нефрології на 40 ліжок для надання спеціалізованої допомоги хворим з патологією нирок.

 

За словами завідуючої нефрологічного відділення Алли Біляс, усі лікарі мають вищу кваліфікаційну категорію з нефрології, володіють необхідними методиками обстеження хворих та проведення кваліфікованого, консервативного та екстракорпорального (програмний гемодіаліз, перитонеальний діаліз) лікування.

 

У відділенні нефрології також проводиться  обстеження  реципієнтів  та  донорів  в плані підготовки їх до подальшої трансплантації, яке проводиться в центрах трансплантації міст України та за кордоном. Нині в області проживає 26 пацієнтів з трансплантованою донорською ниркою з них 1 дитина.

 

На жаль, останніми  роками, в  Україні та області  спостерігається збільшення  важких форм набутих, вроджених та спадкових захворювань, які призводять до прогресування патологічного процесу та виникнення ниркової недостатності. Тож головним у роботі  нефрологів  є  виявлення та лікування  хворих в ранній стадії захворювання, коли  проведена  своєчасно та адекватно консервативна терапія  може  призупинити, або сповільнити розвиток  ниркової недостатності. Згідно з національним реєстром хворих  на  хронічну хворобу нирок та  пацієнтів з гострим пошкодженням нирок  серед  19042 хворих – 17590 хворих  (а це 92.4 % від всіх зареєстрованих) з початковими стадіями хронічної хвороби нирок, без ознак ниркової недостатності.

 

Також лікарі-нефрологи проводять організаційно-методичну та санітарно-освітню роботу, направлену на обізнаність медичного персоналу  та громадян з  можливими ризиками та клінічними проявами захворювань  нирок з метою профілактики та раннього виявлення  хвороби.

 

Контакти: м. Житомир, вул. Червоного Хреста, 3, обласна клінічна лікарня ім. О. Ф. Гербачевського, відділення нефрології, тел.: (0412) 34-54-51.

Версія для друку