Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Лілія Гриневич – про нову українську школу, навчання учасників АТО та зарплатню освітянам

20 Вересня 2016 • 14:07

Кіл-сть переглядів: 679

1Під час брифінгу сьогодні, 20 вересня, Міністр освіти та науки України Лілія Гриневич відповіла на питання, що цікавили представників ЗМІ Житомирщини. Зокрема, про навчання учасників АТО у вузах, вирішення ситуації у с. Товща, збільшення заробітної плати працівникам освітньої сфери тощо.

 

Лілія Гриневич запевнила, що учасники АТО, які склали вступні іспити, навчатимуться за державним замовленням: «Відповідно до Закону України ми забезпечуємо місцями державного замовлення тих демобілізованих або учасників АТО, які бажають вчитись у вищих навчальних закладах. Звичайно, вони складають вступні іспити, університет повідомляє Міністерству про їх кількість – і ми виділяємо на них місця державного замовлення».

 

Щодо ситуації, що склалась у с. Товща Романівського району, урядовець наголосила, на тому, що у кожному селі, де є маленькі діти, має зберігатись початкова школа. Але не можуть діти старшого віку бути заручниками того, що вони мають навчатись у школі, де немає тієї якості освіти, яку їм потрібно отримати. І якщо є можливість підвозити дітей до кращої школи з кращим обладнанням, з вчителями вищої кваліфікації, то тоді обов’язково треба це робити.

 

«Найкращий спосіб вирішити ситуацію – це посадити цих батьків у шкільний автобус, разом з дітьми відвезти до школи і показати, де будуть отримувати освіту школярі. Як правило, ініціаторами таких протестів дуже часто є керівники і вчителі навчальних закладів, які на превеликий даль втрачають роботу. Але ж не можуть діти бути заручниками ситуації одного вчителя, який хоче працювати якнайближче до місця проживання», – прокоментувала ситуацію з реорганізованою у с. Товща школою Міністр освіти і науки України.

 

Також Лілія Гриневич інформувала, що планується розподіл педагогічних працівників з 8 по 12 тарифні розряди на два тарифні розряди, до яких потрапляють вчителі шкіл, ПТНЗ, вихователі дошкільних закладів. Це в сукупності з підняттям мінімальної заробітної плати продовж 2017 року збільшить їх зарплатні орієнтовно на 30%. При цьому очікується підвищення якості викладання від представників освітньої сфери.

 

«Ми зараз всі живемо ідеєю нової української школи. Тією, яка справді буде зорієнтована не на «напихання» дітей знаннями, частина з яких їм не взагалі знадобиться в житті. А саме школи, яка сформує компетентності для людини 21 століття. І без вчителів ми не зробимо цієї реформи. Тому для нас важливе підвищення кваліфікації викладачів», – акцентувала увагу урядовець.

 

1

 

1

Версія для друку