Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Чому на Житомирщині батьки все частіше обирають інклюзію замість інтернатів, – думка матері

04 Липня 2018 • 14:50

Кіл-сть переглядів: 300

1Маленька Валерія з Житомира, яка має дуже низький зір, перший клас закінчила цьогоріч у звичайній школі біля дому, навчаючись на інклюзивній освіті. Оцінки отримала хороші, а емоції – ще кращі. Дівчинка – одна із 434 учнів, які навчалися цього року на інклюзії.

 

Батьки її навіть і не думають про інтернат.

 

Результатами першого року навчання на інклюзії поділилася мама учениці, Марина Тараненко.

 

«Перший рік, звісно, важкий. Ти дивишся, як організовується навчання, у ході навчання бачиш, чого не вистачає, що потрібно змінити. Але ми однозначно за інклюзію, оскільки це краще, ніж в інтернаті, бо це живе спілкування, стосунки, навчання бути у колективі, самому вирішувати людські конфлікти. Дитина із задоволення ходить до школи, навчальний рік завершила на достатньому і високому рівнях», – розповідає мама дівчинки.

 

За її словами, все необхідне обладнання для доньки закупили на початку навчального року, з нею займався психолог. Проте для 2 класу навчання потребує корегування. І така можливість змін у навчальному процесі – теж одна з переваг інклюзивного навчання.

 

«За рік ми побачили, що Валерії потрібні корекційні заняття з тифлопедагогом, можливо, індивідуальний підхід до вивчення математики та української мови, спеціальні зошити та підручники. Звернулися до управління освіти і науки облдержадміністрації, де поставилися з розумінням і зараз розглядають ці питання. Ми налаштовані на навчання лише у школі», – зазначає Марина Тараненко.

 

Таких дітей, як Валерія, які навчалися у цьому році на інклюзивному навчанні, на Житомирщині станом на кінець навчального року було 434. Крім того, ще 57 дітей перебувають в інклюзивних групах у дошкільних навчальних закладах.

 

На організацію інклюзивного навчання для 434 учнів Житомирщини з державного бюджету було направлено 10,3 млн грн субвенції. А це майже по 23 тисячі гривень на одну дитину. За ці кошти закуповувалося необхідне обладнання для навчання, оплачувалися корекційні заняття з фахівцями.

 

На сьогодні йде процес створення інклюзивних груп у школах. Усі бажаючі батьки можуть звернутися безпосередньо у школу з заявою про включення дитини на інклюзивне навчання.

Версія для друку