Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Релігійні громади Житомирщини вітають жителів області зі 1030-річчям хрещення Русі. ВІДЕО

31 Липня 2018 • 06:54

Кіл-сть переглядів: 360

Цьогоріч Україна відзначає 1030-річчя хрещення Київської Русі-України. З нагоди свята представники різних релігійних конфесій області вітають жителів Житомирщини із такою значимою для усіх вірян подією.

 

Адже Україна стала християнською державою завдяки князю Володимиру, який у 988 році прийняв віру та поширив її серед жителів Русі. Вибір християнства був цивілізаційним вибором українців-предків увійти у велику християнську родину.

 

Сьогодні ж Україна стоїть перед важливою історичною та духовною подією – створення Єдиної Помісної Православної Церкви. Це стане утвердженням незалежності і самостійності нашої держави, укріпленням релігійної свободи та міжконфесійного миру.

 

Нагадаємо, що з нагоди 1030-річчя хрещення Київської Русі-України десятки тисяч віруючих українців долучились до хресної ходи 28 липня, яку очолив Президент України Петро Порошенко разом із дружиною, патріархом Філаретом та митрополитом Макарієм. До заходу приєдналися   голова ОДА Ігор Гундич та тисячі жителів Житомирщини.

 

У Житомирі святкування хрещення Київської Русі пройде 12 серпня. У рамках заходів представники духовенства разом з жителями області пройдуть вулицями міста до вул. Михайлівської, де відбудеться спільний молебень. Впродовж дня працюватиме дитяче містечко розваг, а ввечері пройде святковий концерт. Початок заходів о 15.00 год.

 

Довідково. Хрещення Русі — процес прийняття і поширення християнства на території Київської Русі. Ключова подія — масове хрещення 988 року мешканців Києва, а згодом інших міст держави князем Володимиром Святославичем, у результаті чого християнство стало провідною релігією на Русі.

 

З прийняттям християнства у Русі почала поширюватися писемність, розвиватися освіта, мистецтво, література, наука. Християнство сприяло зміцненню державності, культурних зв’язків Київської Русі з Візантією, країнами Західної Європи.

 

Версія для друку