Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Мережа сільської первинної медицини налічує 4223 амбулаторій, — Геннадій Зубко

22 Лютого 2019 • 13:56

Кіл-сть переглядів: 217

Сьогодні в країні впроваджується мейнстримова реформа – децентралізація. Вона підсилює наші громади, сприяє розвитку сільських територій та дає нову якість життя. І ініціатива Президента України з розвитку сільської медицини тут є ключовою. Адже медична послуга – базова та найголовніша для людини.

 

На цьому наголосив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

 

За ініціативи Президента України «Сільська медицина» активно будують амбулаторії і у Житомирській області – у 21 населеному пункті ведуться роботи. Будують заклади відразу з житлом для 1-2 лікарів. Для кожної майбутньої амбулаторії вже закупили службові автомобілі. 

 

«Розбудова Нового освітнього простору, нових амбулаторій в сільській місцевості, яскраві дитячі майданчики – ці ключові елементи, які створюють якість життя для української молоді, роблять їх освіченими і захищеними. З іншого боку, у нас є люди поважного віку, які також потребують уваги і допомоги від держави і, саме головне – доступної медичної послуги. Будівництво нових амбулаторій в сільській місцевості, завдяки ініціативі Президента, дійсно наблизила послугу до людей. Наразі в Україні будується 517 нових амбулаторій. Всього мережа сільської первинної медичної допомоги, яку ми сформували відповідно до Методики, налічує – 4223 амбулаторій», — зазначив Геннадій Зубко.

 

Після запуску телемедицини, на думку Віце-прем’єр-міністра, медична послуга стане ще якіснішою. «Сімейні лікарі в громадах матимуть змогу зв’язатися з вузькопрофільним спеціалістом – кардіологом, пульмонологом, дерматологом ендокринологом з обласної лікарні. Додатково в перелік консультацій також буде включена й педіатрія. Такий механізм запустить більш ефективне надання медичної послуги», — підкреслив Зубко.

 

На Житомирщині також активно впроваджується телемедицина – для 5 медичних закладів це стало реальністю. Адже такий зв’язок допомагає сімейним лікарям спілкуватись із фахівцями вузької спеціалізації вторинного та третинного рівнів, встановлювати діагноз та визначити спосіб лікування. Відтепер мешканцям невеличкого села не треба їхати за десятки кілометрів до району чи області за консультацією. Лікар на місці зможе зв’язатися з вузькопрофільним спеціалістом другого рівня з обласної лікарні та надати якісну медичну допомогу.

 

Детально про те, в яких населених пунктах області ведуться роботи зі створення амбулаторій, читайте ТУТ.

Версія для друку