Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Нові можливості для ОСББ Житомирщини для впровадження енергоефективності – проект ЄС/ПРООН

14 Лютого 2019 • 11:59

Кіл-сть переглядів: 159

ОСББ області для впровадження енергоефективних технологій на своїх будинках, їх термомодернізації, можуть використовувати різні програми, котрі допомагають відшкодовувати затрачені фінансові ресурси на матеріали і навіть роботи. Новий проект, який може повертати частину коштів не лише за матеріали/обладнання, але й за роботи, презентували сьогодні, 14 лютого, в ОДА.

 

ОСББ Житомирщини мають можливість і цього року скористатися програмою «Теплі кредити» для впровадження енергозберігаючих заходів на багатоквартирних будинків. ОСББ може паралельно скористатися фінансовою підтримкою (а саме частковою компенсацією) з різних джерел: державного, обласного та міських/районних бюджетів.

 

Державою на 2019-й рік на зазначені цілі закладено 200 млн грн, в області – 4 млн грн. Також кожне місто та район заклали в свої бюджети кошти на відшкодування за утеплення будинків, встановлення обладнання. Про це повідомила заступник директора департаменту регіонального розвитку ОДА Тетяна Варема. Вона також нагадала, що в області діє програма з відшкодування кредитних коштів фізичним особам за встановлення сонячних станцій, панелей та батарей в межах 50 тис. грн.

 

На Житомирщині стартує спільний проект ЄС/ПРООН «Об’єднання співвласників будинків для впровадження сталих енергоефективних рішень» («HOUSES»). Проект надаватиме підтримку об’єднанням співвласникам будинків у формуванні, організаційному становленні та подальшому впровадженню енергоефективних рішень. Цей проект розрахований на два роки та впроваджується у тісній співпраці з Фондом енергоефективності та Міжнародною фінансовою компенсацією.

 

Регіональний координатор проекту ПРООН «HOUSES» Оксана Краплич розповіла, що цей проект включатиме два етапи:

 

– навчання, консультування, інформування;

– спілкування з мешканцями будинків, роз’яснення важливості запровадження енергоефективних технологій.

 

В рамках проекту «HOUSES» надаватиметься інформаційна, юридична підтримка ОСББ, особливо новоствореним, або тим, що тільки планують об’єднатися. Також практикуватимуть стажування майбутніх голів ОСББ у вже розвинутих, котрі готові ділитися власним досвідом.

 

Проект «HOUSES» розпочав реєстрацію ОСББ з кінця січня. Реєстрація за посиланням http://houses.in.ua

 

Регіональний консультант IFC в Житомирській області Оксана Рафальська наголосила на тому, що Фонд енергоефективності відкритий для всіх ОСББ та покликаний для безперебійного фінансування заходів з термомодернізації багатоквартирних будинків.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Версія для друку