Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Мета децентралізації в сфері освіти – наблизити освітні послуги до громади, – експерти

16 Жовтня 2015 • 13:27

Кіл-сть переглядів: 843

Основним, що обговорювали експерти в програмі «Тема: Країна» Українського радіо – це зміни у сфері загальношкільної освіти в контексті децентралізації влади.

Відокремлення старшої школи від початкової і основної – одна з важливих змін, що пропонується сьогодні проектом закону «Про освіту», підготовка якого здійснюється в тому числі з урахуванням децентралізації влади, яка проводиться в країні.

«Коли ми говоримо про децентралізацію, зокрема в сфері освіти, то вона дуже пов’язана з проектом закону «Про освіту». Це базовий закон. В проекті, який зараз знаходиться на обговоренні, йдеться про зміну структури школи. Наша школа на сьогодні є 11-річною. І, як і за радянських часів, якщо подивитися на статистику, то більшість шкіл в нас І-ІІІ ступенів, тобто з 1-го по 11-ий клас. Законопроект передбачає те, що старша школа буде відділена від основної і початкової. Тому що вона (ред.: старша школа) повинна стати профільною, скажемо, багатопрофільною, де свій профіль зможуть вибирати учні», – сказав Павло Хобзей, проректор з науково-педагогічної роботи Українського католицького університету.

Експерти, які прийняли участь в програмі, висловили думку, що початкова школа має залишитися за тими школами, які є сьогодні. Треба залишити певну кількість шкіл, які даватимуть базову освіту.

Управлінські рішення щодо функціонування шкільних закладів освіти на території громади прийматимуть самі громади. Оскільки децентралізація освіти – це передача повноважень і відповідальності за управління освітою та фінансування освіти демократично обраним органам місцевого самоврядування і школам.

Павло Хобзей наголосив, що будь-які зміни мають бути впроваджені з дотриманням трьох основних принципів: принципу рівного доступу до якості освіти, принципу якості освіти і принципу ефективності.

Нагадаємо, Комунікативна група при Центральному офісі реформ у співпраці з Українським радіо започаткувала щотижневий цикл програм «Тема:Країна», які будуть присвячені актуальним питанням реформи місцевого самоврядування та децентралізації влади.

Версія для друку