Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

МКІП: Відсьогодні мова вебресурсів та користувацьких інтерфейсів – українська

16 Липня 2022 • 12:00

Кіл-сть переглядів: 307

16 липня 2022 року почали діяти нові норми Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”.

 

Відтепер на всіх сайтах та сторінках в соціальних мережах суб’єктів, зареєстрованих в Україні, має з’явитися україномовна версія, яка буде завантажуватися за замовчуванням для користувачів в Україні. Українська версія сайту може існувати поряд з іншими мовними версіями сайту, але містити не менший обсяг контенту.

“Українська мова – це наш кордон. Це дуже важливий фактор формування української громадянської ідентичності. Мова – це те, що нас об’єднує як націю і зміцнює суспільство у протистоянні агресивному ворогу”, – зазначив Олександр Ткаченко, Міністр культури та інформаційної політики.

Будь-який товар, на якому встановлено комп’ютерну програму – пральна машина, кавоварка чи автомобіль, повинен бути адаптований для реалізації в Україні. На товарі має бути українськомовний інтерфейс незалежно від того, чи цей інтерфейс використовує електронний екран чи має вигляд панелі керування зі звичайними кнопками.

 

Відсутність українськомовної версії інформаційного інтернет-ресурсу після 16 липня 2022 року може означати свідоме порушення його власником вимог закону про державну мову, або факт відсутності державної реєстрації засобу масової інформації та/або власника як суб’єкта підприємницької діяльності. Це означатиме намір власника інтернет-ресурсу перебувати поза правовим полем України і має викликати обгрунтовану недовіру до опублікованої на ресурсі інформації.

 

Розмір штрафу за відсутність українськомовної версії інформаційного інтернет-ресурсу становить від 3400 до 7500 грн, якщо порушення вчинено вперше. За повторне порушення – штраф від 7500 до 11900 грн.

 

Нагадаємо, після переходу українських онлайн-видань на українську мову в пошуку Google при запиті російською мовою публікації українських медіа будуть з’являтися рідше, а російські фейки навпаки – частіше. Та позбавити себе від російського контенту цілком можливо. МКІП вже опублікувало детальну інструкцію, як зробити Google українцем. Для цього потрібно змінити налаштування облікового запису, а також надалі робити пошукові запити в Google українською.

Версія для друку