Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

МОЗ: Як отримати ліки безоплатно або з мінімальною доплатою в рамках програми «Доступні ліки»

06 Вересня 2024 • 15:00

Кіл-сть переглядів: 101

Програма «Доступні ліки» надає можливість отримувати необхідні ліки безоплатно або з мінімальною доплатою, навіть в умовах війни.

 

Список «доступних ліків» постійно розширюється, включаючи 65 позицій для лікування розладів психіки, поведінки та епілепсії (повний перелік є тут: rb.gy/wdb8q).

 

Лише 2024 в рамках програми було виписано вже понад 100 тисяч рецептів для лікування розладів психіки та епілепсії.

 

Вартість ліків відшкодовує Національна служба здоров’я України. У 2024 році відшкодування за цю категорію склало майже 34 млн грн, а з моменту запуску програми — близько 105,5 млн грн.

 

Тож як отримати доступні ліки?

 

Зверніться до лікаря. Візьміть направлення до сімейного лікаря, лікуючого лікаря або психіатра. При епілепсії зверніться до невролога або психіатра. Лікар створить план лікування в Електронній системі охорони здоров’я і випише перший рецепт.

 

Подальші рецепти можуть виписувати лікарі первинної медичної допомоги — сімейний лікар, терапевт або педіатр. Рецепт діє 30 календарних днів з моменту виписування.

 

Зверніться до аптеки. Аптека з договором із НСЗУ Національна служба здоров’я України має наліпку «Доступні ліки». Такі аптеки можна знайти через сайт НСЗУ або зателефонувавши за номером 16-77. Назвіть номер рецепта та код підтвердження фармацевту або покажіть роздруковану пам’ятку.

 

Якщо ваш лікар на лікарняному, рецепт може виписати лікар, якого призначили на заміну. Він зробить це на основі даних в ЕСОЗ, навіть якщо не є вашим постійним лікарем.

Версія для друку