Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

На Infobox Prozorro створено новий розділ про те як застосовувати екологічні вимоги для покращення ефективності закупівлі

30 Серпня 2024 • 15:40

Кіл-сть переглядів: 131

Ефективна закупівля повинна враховувати вимоги до енергоефективності у поєднанні з іншими вимогами до екологічних характеристик предмету закупівлі, враховуючи вартість його життєвого циклу. Такій підхід визначений у Законі України «Про публічні закупівлі» але не всі замовники володіють достатніми знаннями і практичним досвідом застосування такого підходу.

 

Як закуповувати екологічно з дотриманням законодавства – інформує замовників новий розділ «Екологічні вимоги» на офіційному ресурсі державної електронної системи публічних закупівель Infobox Prozorro (https://infobox.prozorro.org/gpp-requirements).

 

Цей розділ містить рубрики про законодавство, принципи і методи, стандарти та маркування щодо застосування екологічних вимог до предмету закупівлі. Але головне – в ньому наведені:

 

  • готові рішення для замовників які екологічні вимоги і чому варто застосувати до товарів і послуг різних категорій;
  • рекомендовані вимоги до заходів захисту довкілля у разі застосування нецінових критеріїв;
  • методи оцінки вартості життєвого циклу для різних категорій;
  • приклади тендерів які демонструють успішну практику застосування наданих рекомендацій.

 

Рекомендуємо замовникам публічної сфери враховувати рекомендовані екологічні вимоги при підготовці тендерів відповідно до рекомендацій розміщених у розділі «Екологічні вимоги» на Infobox Prozorro.

 

До основних переваг застосування рекомендованих вимог можна віднести:

 

  • скорочення витрат, зменшення обсягів відходів та стічних вод внаслідок підвищення енергетичної ефективності, раціонального використання водних та інших ресурсів;
  • зменшення забруднення навколишнього середовища, скорочення викидів парникових газів і ризиків для здоров’я людини, що в свою чергу сприяє поліпшенню умов та продуктивності праці;
  • заохочення розвитку інновацій та інвестицій для зеленої відбудови Україничерез запит на екологічні товари, послуги та технології.
  • практичний приклад дотримання високих екологічних і соціальних стандартів демонструє лідерські позиції органів влади та організацій публічної сфери в напрямку євроінтеграції.

 

Розділ Екологічні вимоги на Infobox Prozorro створений ВГО «Жива Планета» в партнерстві з ДП «Прозоро».

 

Отримати консультацію щодо застосування цих рекомендацій або надати запит щодо вимог для нових категорій товарів чи послуг можна звернувшись на info@livingplanet.org.ua.

 

У темі повідомлення зазначайте «Екологічні вимоги у сфері публічних закупівель». Контактна особа – Олена Володимирівна Іванова, +38-067-886-31-93 (тел., Viber, Telegram, WhatApp).

Версія для друку