Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

На сесії облради розглянуть питання об’єднання громад

18 Травня 2015 • 16:38

Кіл-сть переглядів: 1 071

Позитивні наслідки децентралізації влади має відчути кожен. На цьому наголосив заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Вячеслав Поліщук на засіданні постійної комісії з питань агропромислового комплексу, земельних відносин та розвитку села, презентуючи депутатам обласної ради проект перспективного плану формування територій громад Житомирщини. 
 
Він повідомив, що реформа, яка має на меті децентралізувати державу і зробити сильними та самодостатніми місцеві громади, де-факто і де-юре стартувала  в Україні. 
 
«Перше завдання – це об’єднання маленьких населених пунктів навколо більшого і спроможного центру. Як підтверджує досвід європейських держав, консолідація всіх ресурсів території,  зосередження повноти влади на рівні громади, пряма співпраця з державним бюджетом дасть поштовх до нового розвитку. Крім того, зробити життєві умови кращими та доступнішими для людей  – обов’язок не умовного чиновника зверху, а щоденне завдання органів влади на місцях»,  – сказав Вячеслав Поліщук. 
 
Зараз на Житомирщині активно триває обговорення закону про добровільне об’єднання громад. 15 районів області з власної ініціативи вже повністю визначилися, навколо яких центрів будуть консолідуватися і як далі розвиватимуться. Решта, хоча й подали пропозиції до обласного перспективного плану, ще працюють,  співставляють свої можливості, потенціал, вивчають фінансово-економічні показники.
 
Вячеслав Поліщук зауважив, що проект перспективного плану формування територій громад Житомирщини, який підготовлено для схвалення на сесії обласної ради, ще  може змінюватися, враховуючи побажання громад. Проте, повернення до попереднього територіально-адміністративного устрою, який себе вичерпав, уже не буде. 
 
Депутати  обласної ради висловили свої зауваження та бачення щодо проекту перспективного плану формування територіальних громад Житомирщини. Прийнято рекомендацію внести проект перспективного плану на розгляд сесії, яка відбудеться 28 травня.  
Версія для друку