Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

У Житомирській області з початку року більше 400 батьків новонароджених отримали «пакунки малюка»

17 Березня 2023 • 10:24

Кіл-сть переглядів: 261

Як повідомляє Департамент соціального захисту населення Житомирської ОВА, з початку 2023 року пологовими будинками області було видано 422 «пакунки малюка» та 949 осіб отримали грошову компенсацію вартості одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка».

 

Звертаємо увагу, що Постановою Кабінету Міністрів України від 05 березня 2022 №204 визначено порядок призначення та використання грошової компенсації вартості одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка» у період дії воєнного стану та одного місяця після його припинення.

 

Цією постановою, по-перше, знято обмеження з використання коштів виключно на дитячі товари. Родинам надано дозвіл упродовж дії воєнного стану використовувати кошти грошової компенсації на будь-які необхідні товари (на їжу, ліки, пальне, аби вивезти дитину в безпечне місце тощо).

 

Наразі у пологових будинках області у наявності 626 “пакунків малюка”.

 

Окрім того:

 

знято обмеження на купівлю товарів виключно в тих закладах торгівлі, які приєдналися до програми з реалізації пілотного проекту;

 

кошти компенсації можна зняти готівкою, перерахувати на будь-який рахунок або оплатити онлайн необхідні витрати;

 

кошти грошової компенсації, невикористані впродовж 12 місяців з дня зарахування, не будуть повертатись на рахунок Міністерства соціальної політики України та залишаться на рахунках отримувачів.

 

Для оформлення грошової компенсації «пакунок малюка» надаються такі документи:

 

заява;

 

копія свідоцтва про народження дитини або документа, що підтверджує факт народження дитини в/поза межами закладу охорони здоров’я (за відсутності свідоцтва про народження дитини);

 

довідка з пологового будинку про неотримання натуральної допомоги «пакунок малюка» (у разі народження дитини у пологовому будинку) або копія документа, що підтверджує факт народження дитини поза межами закладу охорони здоров’я;

 

копія рішення про встановлення опіки, про влаштування дитини в сім’ю патронатного вихователя або до дитячого будинку сімейного типу, або прийомної сім’ї (для опікунів, патронатних вихователів, прийомних сімей або дитячих будинків сімейного типу).

 

Грошова компенсація призначається, якщо звернення за нею надійшло не пізніше ніж через 12 місяців з дня народження дитини. Отримувач може звернутися за грошовою компенсацією:

 

шляхом надсилання заяви та документів поштою до відповідного структурного підрозділу з питань соціального захисту населення;

 

під час надання йому комплексної послуги «єМалятко».

 

До заяви, зокрема, додається копія свідоцтва про народження дитини. У разі народження дитини за кордоном та відсутності свідоцтва про народження, виданого органом державної реєстрації актів цивільного стану України, — копію свідоцтва про народження дитини, виданого компетентним органом іноземної держави та легалізованого в установленому порядку, якщо інше не передбачено законом або міжнародними договорами України, згоду на обов’язковість яких надано Верховною Радою України, разом з перекладом на українську мову. Вірність перекладу або справжність підпису перекладача засвідчується нотаріально.

 

Для призначення грошової компенсації під час надання послуги «єМалятко» отримувач надає необхідні для отримання такої компенсації відомості із зазначенням бажання отримати грошову компенсацію, повідомляє про відмову матері/батька, інших родичів, усиновлювачів, опікунів, прийомних батьків, батьків-вихователів, патронатних вихователів дитини від отримання одноразової натуральної допомоги «пакунок малюк» та зазначає спеціальний рахунок.

 

Подати заяву для отримання грошової компенсації «пакунок малюка» можна онлайн, заповнивши заяву особисто одним із батьків на порталі «Дія», (вкладка «єМалятко» за посиланням: https://diia.gov.ua/services/yemalyatko).

 

Одноразова натуральна допомога «пакунок малюка» видається закладом охорони здоров’я при народженні дитини. У разі відсутності «пакунка малюка» в закладі охорони здоров’я, або народження дитини за межами України чи на тимчасово окупованій території України, або народження дитини поза межами закладу охорони здоров’я видається відповідним структурним підрозділом з питань соціального захисту населення за місцем проживання/перебування отримувача.

 

У разі неотримання «пакунку малюка» у закладі охорони здоров’я, заява на його отримання подається отримувачем не пізніше ніж через 30 календарних днів з дня народження дитини, а у разі народження дитини поза межами закладу охорони здоров’я — протягом року з дня народження дитини.

 

До заяви додаються копії (фотокопії) таких документів:

 

свідоцтва про народження дитини;

 

документа, що підтверджує факт народження дитини поза межами закладу охорони здоров’я.

 

Зверніть увагу, якщо дитина народилась на тимчасово непідконтрольній українській владі території ознайомтесь із роз’ясненнями Мінюсту.

 

Нагадаємо, що з 01 січня 2023 року соціальні виплати продовжуються автоматично.

Версія для друку