Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

На Житомирщині – ажіотаж на програму відшкодування установок індивідуального доїння

25 Липня 2017 • 12:52

Кіл-сть переглядів: 662

Програма розвитку агропромислового комплексу Житомирської області настільки популярна, що вже 30 домогосподарств у районах до кінця липня отримають 200 тисяч гривень (по 5,3-7,0 тис. грн на господарство) на відшкодування вартості закуплених установок індивідуального доїння. Оскільки це навіть менше половини від поданих заявок на відшкодування, то вже за підсумками 9 місяців депутати вирішуватимуть питання збільшення фінансування цього напрямку Програми.

 

Про це зазначає голова Житомирської облдержадміністрації Ігор Гундич, аналізуючи динаміку подання жителями області документів для отримання відшкодування.

 

«Це реальна підтримка для села, яке має рухатися в ногу з часом і використовувати у побуті сучасні установки, а не важку фізичну працю. Для цього в обласному бюджеті ми і передбачили фінансовий ресурс – родини, які у своєму господарстві мають 3 і більше корів, можуть отримати компенсацію із обласного бюджету на придбання доїльного апарату. Перші 30 фізичних осіб програмою вже скористалися. Буде попит – збільшуватимемо фінансування», – сказав Ігор Гундич.

 

Тільки за 3 місяці від фізичних осіб подано 74 заявки. Вже до кінця липня перші 30 осіб отримають кошти – компенсацію сумою від 5,3 до 7 тис. грн за установку.

 

Найактивніше скористались програмою відшкодування у Любарському та Новоград-Волинському районах – компенсацію отримають 15 і 6 господарств, 3 господарств – у Бердичівському, по 2 – в Андрушівському й Радомишльському, по 1 – у Коростишівському та Олевському районах.

 

Керівник області акцентує, що саме ці господарства населення у районах є основними виробниками молока, адже щорічно вони виробляють понад 80% молока на Житомирщині. А установки індивідуального доїння забезпечують механізацію процесів та підвищення рівня зайнятості.

 

«Підтримка населення сільської місцевості – це також і збільшення обсягів виробництва та якості молока. Саме тому за результатами 9 місяців виконання бюджету області спільно з депутатами ініціюємо збільшення фінансування цього напрямку програми, аби кожен, хто активно займається розвитком власного господарства у районі чи селі, отримали відшкодування», – наголошує керівник області.

 

Нагадаємо, що отримати таку компенсацію господарства, які утримують 3 і більше корів, мають право один раз на 5 років.

 

Документи приймаються до 1 грудня 2017 року в управлінні агропромислового комплексу облдержадміністрації. З переліком необхідних документів можна ознайомитись ТУТ.

 

Довідково: Програма розвитку агропромислового комплексу Житомирської області на 2016-2020 роки затверджена рішенням сесії обласної ради від 21.07.2016 року № 284 та містить 6 напрямків реалізації:

  • спеціальна дотація с/г виробникам на вирощування гречки – 800 тис. грн;
  • спеціальна дотація с/г виробникам на вирощування льону-довгунцю та льону олійного – 2,5 млн грн;
  • відшкодування вартості витрат на сертифікацію відповідності виробництва органічної продукції та часткового відшкодування вартості органічного  насіннєвого матеріалу – 200 тис. грн;
  • відшкодування вартості закуплених установок індивідуального доїння господарствам населення – 200 тис. грн;
  • спрямування спеціальної бюджетної дотації за приріст поголів’я корів молочного, м’ясного та комбінованого напрямів продуктивності сільськогосподарським підприємствам – 500 тис. грн;
  • часткове відшкодування вартості закуплених племінних телиць, нетелей, корів господарствам населення, що утримують три і більше корів – 500 тис. грн.
Версія для друку