Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

На Житомирщині буде відкрито памʼятник художнику Миколі Максименку

17 Серпня 2020 • 14:02

Кіл-сть переглядів: 478

До Дня Незалежності України 23 серпня 2020 року об 11.00 год. у місті Андрушівці буде урочисто відкрито перший на Житомирщині памʼятник художнику. Це монумент вихідцю з села Яроповичі Андрушівського району, нашому видатному земляку, Народному художнику України, лауреату Національної премії ім. Т.Г. Шевченка, Почесному Академіку НАМУ Миколі Максименку. Про це повідомляє Департамент культури, молоді та спорту Житомирської ОДА.

 

Цю гарну пропозицію підтримали та надали допомогу голова Житомирської ОДА Віталій Бунечко та його перший заступник Володимир Федоренко. Вони в січні цього року відвідали виставку Миколи Максименка в обласному краєзнавчому музеї, присвячену 95-річчю художника, і були вражені його картинами, про що залишили запис у книзі відгуків.

 

Автором ідеї спорудження памʼятника М.Максименку на малій батьківщині виступила завідувачка сектором культури Андрушівської райдержадміністрації Галина Білецька.

 

Над проєктом памʼятника працювали житомиряни. Це відомий скульптор, народний художник України Василь Фещенко та заслужений художник України Юрій Дубінін.

 

У грудні 2019 року вдова художника передала Андрушівській школі мистецтв (в рамках відзначення 95-річчя М.Максименка) близько 20-ти картин. Це в основному портретний живопис.

 

Люди, які зображені на портретах, – вихідці з Андрушівського району. Сюди, в рідне село Яроповичі, художник приїздив часто і любив малювати не лише краєвиди, але і людей. Тут «маестро натюрморту» у свої девʼять років зробив першу у житті виставку. Маленький Миколка кольоровими олівцями намалював портрет Тараса Шевченка, покрив його яєчним білком, аби не розмив дощ, і вивісив на власній хаті зі сторони вулиці, щоб бачили односельчани. Талант до малювання сільський хлопчина успадкував від свого діда, який розписував у Яроповичах печі. А його другий дід був відомим у селі майстром із виготовлення різьблених меблів із дерева. Він обслуговував панів зі всіх навколишніх сіл. Родина Максименків до 1917 року була заможною, а діти мали гарну освіту.

 

У березні 2020 року в Андрушівці пройшли громадські слухання з приводу присвоєння місцевій школі мистецтв імені Миколи Максименка. В цьому дитячому закладі працює і гурток малювання, де навчається 35 учнів. На одній із останніх сесій районної ради депутати затвердили рішення про присвоєння школі імені свого видатного земляка. І ось напередодні Дня незалежності перед школою постане ще і памʼятник М. Максименку – відомому митцю, який у своїх картинах оспівав красу не лише рідної Житомирщини, а й України. Саме за серію пейзажів «Україно моя» до 1-ї річниці незалежності України в 1992 році він отримав найвищу державну відзнаку у галузі культури – Національну премію імені Т.Г. Шевченка.

 

Довідково. Памʼятник споруджено за кошти місцевого підприємця і мецената Євгена Гринишина (в районі його називають «сучасним» Терещенком) та вдови художника, відомої радіожурналістки Валентини Забродської.

 

Памʼятник виготовлено з нашого місцевого червоного та сірого граніту. На червоному: текст «Миколі Максименку від вдячних земляків» та палітра, на яку художник викладає фарби під час малювання, на сірій стелі зверху викарбуване погруддя художника, а знизу – пензлі для малювання.

 

#Житомирщина_вражає 

 

 

Версія для друку