Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

На Житомирщині налагоджений конструктивний діалог влади та бізнесових структур

05 Листопада 2015 • 13:57

Кіл-сть переглядів: 998

5 листопада у м. Житомирі на круглому столі «Співпраця органів державної влади та бізнесу в агропромисловому комплексі Житомирської області», організованому асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу», відбулася зустріч виробників сільськогосподарської продукції Житомирської області з усіма органами місцевої влади, де представники аграрного бізнесу мали змогу безпосередньо розповісти про актуальні проблеми та поставити запитання керівництву області.

Участь в круглому столі брали перший заступник голови облдержадміністрації Геннадій Дмитренко, заступник начальника Головного управління ДФС у Житомирській області Ігор Вандьо, прокурор Житомирської обласної прокуратури Андрій Прус, виконавчий директор асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», голова Аграрного союзу України Геннадій Новіков та представники інших структур.

Перший заступник голови ОДА зазначив, що тема круглого столу дуже важлива, адже в умовах впровадження реформи з децентралізації влади  розвиток аграрного сектору є обов’язковою складовою продовольчої безпеки держави. Геннадій Дмитренко розповів присутнім про діяльність 182 інвестиційно-активних підприємств та повідомив, що 15 із них працюють із залученням іноземного капіталу. Тільки за останні півроку в агропромисловому комплексі області введено в дію 14 інвестиційних проектів, які мають не тільки економічне, а й соціальне спрямування. Варто зазначити, що понад 10 млн. грн. інвестовано для впровадження технічних заходів щодо зменшення споживання природного газу підприємствами харчової промисловості області.

Перший заступник голови ОДА ознайомив учасників заходу із показниками 2014 та 2015 років та планами на 2016 рік в АПК: «Загалом на підприємствах харчової та переробної промисловості у 2014 році в зв’язку з модернізацією виробництва та розширенням асортименту продукції додатково створено 519 нових робочих місць, з початку поточного року – 256 робочих місць. А у 2016 році в АПК прогнозується реалізація 25 інвестиційних проектів загальною вартістю 510,2 млн.грн, з них планові обсяги фінансування на 2016 рік – 110,1 млн.грн, які буде спрямовано на реконструкцію виробничих потужностей та модернізацію виробництва».

Ігор Вандьо, заступник начальника Головного управління ДФС у Житомирській області, наголосив на тому, що податкова реформа стане стимулом для розвитку агоропромислової галузі. Повідомив, що згідно баз даних в органах ГУ ДФС у Житомирській області обліковується 2089 підприємств, які займаються веденням сільського господарства. Серед них 782 платника перебувають на спрощеній системі оподаткування четвертої групи, 451 застосовують спеціальний режим оподаткування ПДВ, а 1320 знаходяться на загальній системі оподаткування. За десять місяців поточного року вказаними суб’єктами господарювання сплачено до місцевих бюджетів області понад 37,0 млн. грн єдиного податку. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року надходження збільшились на 347,7 млн. грн., тобто більш ніж у 16 разів.

Прокурор відділу прокуратури Житомирської області Андрій Прус повідомив про порушення в реєстрації земельних ділянок. Так, з початку 2015 року органами прокуратури області заявлено 15 позовів щодо повернення понад 600 га земельних ділянок, наданих для ведення фермерського господарств. Внаслідок виявлених порушень земельного законодавства при наданні у користування земельних ділянок для ведення фермерського господарства попереджено надання земельних ділянок площею понад 1400 га. Органами прокуратури області виявлено випадки надання земельних ділянок головам фермерських господарств, якими уже створено фермерські господарства, що суперечить земельному законодавству в частині проведення аукціону щодо надання земельних ділянок в користування.

Узагальнюючи результати круглого столу, Геннадій Дмитренко зауважив, що в Житомирській області налагоджено конструктивний діалог влади та бізнесових структур. Про це свідчить укладання Меморандумів взаєморозуміння щодо співпраці між Житомирською обласною державною адміністрацією та компанією «Укрлендфармінг», «Кромберг енд Шуберт», ТОВ «Чуднівський елеватор», ПП «Альфа-Фенікс та ТОВ «Грінтех».

Житомирська обласна державна адміністрація в межах повноважень зобов’язалася створити умови для спрямування інвестицій в регіон. Зусилля всіх ланок агропромислового комплексу та органів виконавчої влади спрямовані на збільшення обсягів виробництва аграрної продукції, забезпечення ефективного використання ресурсного потенціалу, що сприятиме підвищенню зайнятості сільського населення та розвиткові інфраструктури в цілому.

Версія для друку