Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

На Житомирщині обговорили проблеми туберкульозу та СНІДу

23 Вересня 2015 • 13:06

Кіл-сть переглядів: 1 098

Сьогодні, 23 вересня, у Черняхові відбулося виїзне засідання обласної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу під керівництвом заступника голови облдержадміністрації, голови обласної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу Ярослава Лагути.

Учасники засідання обговорили питання організації та виконання протитуберкульозних заходів, впливу регіональної ради з протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу на поліпшення епідемічної ситуації з туберкульозу у Брусилівському, Володарсько-Волинському та Черняхівському районах, а також профілактика ВІЛ/СНІДу.

У Брусилівському районі за 2015 рік кількість захворюваності на туберкульоз знизилась більше, ніж у два рази, порівняно з аналогічним періодом минулого року. Проте збільшується відсоток смертності хворих на туберкульоз. Також у районі одна з головних проблем полягає у відсутності лікаря-інфекціоніста та кабінету інфекційного контролю. В.о. заступника начальника управління охорони здоров’я облдержадміністрації Віктор Лучків наголосив, що всі проблемні питання у Брусилівському районі можна вирішити на місцевому рівні, для цього не потрібно додаткових коштів чи втручання влади.

У Володарсько-Волинському районі на чергову сесію районної ради винесено затвердження цільової соціальної програми протидії ВІЛ/СНІДу, на яку мають спрямувати 185 тис. 940 грн. На 2015 рік у районі нараховується 115 хворих та туберкульоз. Вакцин до кінця року вистачає.

Головний лікар Черняхівського територіального медичного об’єднання Віталій Ніколайчук розповів, що робота по профілактиці туберкульозу та ВІЛ/СНІДу у районі ведеться, проте часто профілактичні заходи проходять без участі фахівців охорони здоров’я. Він закликав своїх колег також звернути на це увагу на місцях та активізувати співпрацю усіх соціальних сфер з лікарями.

Також на засіданні обласної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу було розглянуто роботу неурядових організацій по виявленню захворювання на туберкульоз та ВІЛ-інфекцію серед уразливих груп ризику населення області, зокрема ГО «Перспектива» та БФ «Нехай твоє серце б’ється».

Головний лікар Житомирського обласного протитуберкульозного диспансеру Віталій Дідик зазначив, що за 8 місяців 2015 року в області було зафіксовано 370 захворювань на туберкульоз. І наголосив, що основне на сьогодні – забезпечення туберкулінодіагностикою. Заходи на місцях зводяться в основному до боротьби з наслідками хвороби і недостатньо уваги приділяється їх попередженню та діагностуванню. Відтак, на ранній стадії туберкульозу хворий лікується 12 місяців, а кошти на лікування складають 400-600 грн. Тоді як мультирезистентний хворий потребує лікування тривалістю у 24 місяці, яке коштуватиме 90-100 тис. грн.

Головний лікар обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом Житомирської обласної ради Юрій Галінський зазначив, що на Житомирщині лише у 4 районах затверджені цільові програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу.

В області перебувають на обліку з діанозом ВІЛ-інфекція 4925 осіб. Разом з тим, найчастіше ВІЛ передається статевим шляхом – у 40,2 %.

Також Юрій Галінський наголосив, що не потрібно сподіватися на владу та переносити на неї всі свої недопрацювання, адже обстеження людей, проведення профілактичних заходів можна забезпечити самостійно. Зокрема, головний лікар обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом звернувся до Ярослава Лагути з пропозицією залучити спеціалістів охорони здоров’я до проведення навчання поліцейських у Житомирі, набір яких відбуватиметься незабаром. Це забезпечить профілактику зараження ВІЛ-інфекцією від хворих при виконанні службових обов’язків. Крім того, за словами Юрія Галінського, у всіх навчальних закладах необхідно проводити лекції по профілактиці СНІДу окремо для дітей та батьків, що дасть змогу підвищити інформованість населення та зменшити випадки захворювань на ВІЛ/СНІД.

На завершення Ярослав Лагута зазначив: «Сьогодні основне питання з профілактики туберкульозу та ВІЛ/СНІДу полягає у зміні психології. Потрібно прагнути змінюватися, бо не можна у всьому звинувачувати війну та тяжку соціальну ситуацію. Багато чого можна зробити своїми силами, головне зрозуміти, що від цього залежить наше життя, життя наших дітей та їх майбутнє».

 

1

 

 

2

 

3

 

3

 

5

 

6

 

7

 

8

 

9

 

10

Версія для друку