Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

На Житомирщині ОВК «Лесині джерела» перша запустила реформу гідротехнічної меліорації

21 Серпня 2024 • 09:52

Кіл-сть переглядів: 214

Міністерство аграрної політики та продовольства України повідомило про створення восьми організацій водокористувачів (ОВК) у зоні осушення України. Першою організацією, яка долучилася до реформи гідротехнічної меліорації та фактично відкрила шлях до відновлення використання осушуваних земель, стала ОВК «Лесині джерела» на Житомирщині.

 

Розгалужена мережа меліоративних каналів Житомирщини, яка ще з радянських часів здебільшого використовувалася як осушувальна система, займає важливе місце в аграрній інфраструктурі регіону. Житомирщина посідає друге місце в Україні за площею осушення — 425,4 тис. га (перше місце займає Львівщина з площею 513,2 тис. га). В цілому в Україні нараховується 3,3 млн га осушуваних земель, що знаходяться в 19 областях, переважно на Поліссі та у західних регіонах країни.

 

ОВК «Лесині джерела» була заснована минулого року фермерським господарством «Аделаїда». Територія обслуговування ОВК знаходиться в межах Теснівської осушувальної системи в Брониківській громаді Звягельського району Житомирщини. Основною спеціалізацією ФГ «Аделаїда» є вирощування картоплі. До початку повномасштабного вторгнення росії господарство мало дві філії — в Херсонській та Житомирській областях, де обробляло по 2800 га землі. Через нестачу вологи у 2011 році було розпочато програму відновлення зрошення в Херсонській області. Однак через окупацію Херсонщини господарство змушене було припинити діяльність у цій філії, і частина працівників переїхала до Житомирщини.

 

У 2024 році ОВК «Лесині джерела» стала субгрантером Програми USAID АГРО. У межах цього проєкту планується закупівля техніки для збільшення площ зрошення та реконструкція Теснівської меліоративної мережі.

 

Аграрії, зацікавлені у відновленні зрошення в регіоні, можуть скористатися алгоритмом зі створення організацій водокористувачів, доступним за посиланням на офіційному сайті Міністерства аграрної політики та продовольства України.

 

Цей крок є важливим у контексті відновлення та ефективного використання меліоративних земель, що дозволить підвищити врожайність та сприяти розвитку сільського господарства в Україні.

 

Міністерство аграрної політики та продовольства України

 

Версія для друку