Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

На Житомирщині перевірили якість питної води

13 Липня 2016 • 10:07

Кіл-сть переглядів: 661

1Протягом першого півріччя 2016 р. обласним лабораторним центром проведено 13843 досліджень якості питної води, з яких 7713 за санітарно-хімічними та 612 за бактеріологічними показниками. Під час досліджень виявлено значну частку зразків води, яка не відповідає вимогам санітарних норм, а отже є непридатною до використання з харчовою метою.

 

Так, за санітарно-хімічними показниками виявлено 1860 нестандартних проб, або 24 % від досліджених проб води, за бактеріологічними показниками – 550 проб, або 9%.

 

Слід зазначити, що за санітарно-хімічними показниками найбільше відхилень від нормативних показників виявлено в Ружинському, Лугинському, Попільнянському та Баранівському районах; за бактеріологічними показниками в Лугинському, Ємільчинському, Баранівському та Бердичівському районах.

 

Окрім того, з метою виявлення збудників інфекційних хвороб вірусної етіології, вірусологічною лабораторію здійснюється моніторинг питної води на наявність ентеровірусів, вірусів гепатиту А, рота вірусів. Упродовж І півріччя 2016 року всього досліджено 45 проб питної води. В усіх досліджених пробах  зазначених вище збудників інфекцій не виявлено.

 

Основним забруднювачем води за санітарно-хімічними показниками є нітрати, за бактеріологічними – кишкова паличка (Е.coli). За усіма випадками виявлення проб води з відхиленнями від нормативних показників в обов’язковому порядку повідомляються власники та балансоутримувачі джерел водопостачання та водопровідних споруд.

 

Проблема профілактики інфекційних хвороб, які передаються через вод,у є актуальною в Україні і в цілому в світі. Лабораторний центр і надалі буде здійснювати комплекс заходів з виявлення ризиків для здоров’я населення, проведення заходів епідеміологічного нагляду за інфекційними та неінфекційними захворюваннями та інформування суспільства.

Версія для друку