Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

На Житомирщині презентували щорічну доповідь Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. ФОТО. ВІДЕО

12 Червня 2024 • 13:30

Кіл-сть переглядів: 365

11 червня у Житомирській області відбулася зустріч «Шлях гідності: захист прав людини в умовах військового стану», яка стала важливою платформою для обговорення та розв’язання актуальних питань у сфері прав людини.

 

Основною метою заходу було ознайомлення присутніх зі щорічною доповіддю та з підсумками поточної роботи Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, а також спільний пошук механізмів подолання викликів щодо порушень прав людини й громадянина на Житомирщині та перспективи дотримання прав і свобод.

 

На заході були присутні начальник Житомирської обласної військової адміністрації Віталій Бунечко, керівник Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Іван Вербейко, заступник начальника Житомирської ОВА Віктор Градівський, начальники районних військових адміністрацій Житомирщини, представники структурних підрозділів Житомирської ОВА та представники громадських організацій, що надають різні послуги з захисту прав людини, в онлайн форматі до зустрічі доєднався Дмитро Лубінець Уповноважений Верховної Ради України з прав людини.

 

Під час вітального слова начальник Житомирської ОВА Віталій Бунечко наголосив на важливості співпраці всіх державних органів, громадських організацій та бізнес-середовища:

«Від початку повномасштабного вторгнення Житомирщина стала важливим гуманітарним хабом, який надав допомогу майже півмільйону українців, що рятувалися від війни. Спільно з громадами та нашими міжнародними партнерами ми продовжуємо забезпечувати всім необхідним майже 60 тисяч внутрішньо переміщених осіб та  працюємо задля покращення умов їх перебування та інтеграції у життя громад», – зазначив Віталій Бунечко.

Зустріч пройшла у форматі чотирьох основних дискусійних панелей.

 

Перша панель була присвячена презентації та обговоренню щорічної доповіді Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

«Офіс Уповноваженого з прав людини отримав за 2023 рік понад 95 тисяч звернень. Зокрема щодо прав сімей військовослужбовців, переселенців, соціального захисту та реабілітації ветеранів.

Важливим питанням залишається підтримка ВПО на території Житомирщини. Ми маємо розуміти, що частина ВПО не повертатиметься до свого покинутого постійного місця проживання, буде інтегруватися в нову, територіальну громаду, тому забезпечення житлом і створення нормальних умов проживання є нагальною потребою», – зауважив Іван Вербейко.

Підсумовуючи, керівник Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Іван Вербейко зазначив, що важливо створити умови для безбар’єрного пересування людей з інвалідністю, забезпечити безбар’єрне середовище у МКП, обговорити з міжнародними партнерами та донорами питання ремонтів та забезпечення нової техніки для МКП, а також запровадити постійний графік прийому громадян в органах державної влади.

 

На другій дискусійній панелі обговорювалися питання взаємодії з регіональним представництвом Уповноваженого у Житомирській області та виклики під час воєнного стану.

«Для створення якісних умов життя всі системи мають працювати разом. Ми намагаємося забезпечити зв’язок та інтернет по всьому Житомирському регіону, працюємо над допомогою внутрішньо переміщеним особам та забезпеченням реабілітації наших військових, відкриваємо нові ЦНАПи, які надають широкий спектр послуг», – підкреслив Віктор Градівський.

На третій панелі обговорювалася доступність та напрацювання у сфері дотримання прав і свобод людини та громадянина в діяльності правозахисних органів. Особливу увагу було приділено правам військовослужбовців і їхніх родин, правам дітей та осіб в закладах соціальної сфери, зокрема ВПО, дотримання прав людини в закладах освіти та закладах охорони здоров’я.

 

Під час четвертої панелі учасники обговорили та обмінялися позитивним досвідом взаємодії з громадськими й регіональними організаціями, благодійними фондами та правозахисниками. Вони також визначили кращі практики співпраці та окреслили плани щодо подальшої спільної роботи.

 

Зустріч стала важливим кроком на шляху до захисту прав людини в умовах воєнного стану, сприяючи конструктивному діалогу й пошуку ефективних рішень для забезпечення прав і свобод громадян.

 

 

 

 

Версія для друку