Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

На Житомирщині пройшли заходи з нагоди Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту

29 Січня 2015 • 14:39

Кіл-сть переглядів: 798

27 січня 2015 року у всіх районах Житомирської області пройшли заходи з нагоди Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту.

 

Так були проведені тематичні уроки у навчальних закладах, мітинги-реквієми на знак вшанування пам’яті загиблих, покладання квітів до меморіальних знаків. Крім того, в бібліотеках Житомирщини проводили просвітницьку роботу, розповідаючи про страшні сторінки історії тієї трагедії. Це різноманітні виставки документів, літератури, публікацій з періодичних видань, дитячих малюнків, а також зустрічі молодшого покоління з представниками старшого, які пережили увесь той біль та страх.

 

В Ємільчинському районі у ході проведення заходів, приурочених до Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту, 27 січня 2015 року працівниками культури було проведено показ тематичного документального фільму, організовано книжкову виставку та покладання квітів до місця поховання жертв розстрілів єврейського населення, що на єврейському кладовищі.

 

Керівники Малинського району та міста Малина, громадськість цього дня поклали квіти до підніжжя пам’ятника жертв нацизму в м. Малині.

 

За ініціативи керівництва Лугинської райдержадміністрації було організовано збір громади району 27 січня. Біля пам’ятника жертвам Голокосту поряд із Лугинською гімназією ім. В. П. Фількова лугинчани разом із керівниками району зібралися, щоб вшанувати пам’ять загиблих. Долучилися до цього і вчителі та учні навчального закладу. Присутні влаштували живий коридор до пам’ятника, вшанували жертв Голокосту хвилиною мовчання та поклали квіти до пам’ятного знаку жертвам фашизму.

 

27 січня в Радомишлі відбувся жалобний мітинг з вшанування Міжнародного Дня пам’яті загиблих жертв Голокосту. У заході взяли участь голова Радомишльської райдержадміністрації Петро Сергієнко, керуючий справами Радомишльської районної ради Володимир Онопрійчук, журналіст та краєзнавець Володимир Молодико. У день 70-х роковин пам’яті жертв Голокосту громадськість вшанувала хвилиною мовчання закатованих нацистами євреїв, та поклала квіти до братської могили №1-3 «Лісова пісня» в Радомишлі.

 

У Романові є місце, про яке знають всі мешканці, це місце, де встановлено пам’ятник, що зображає матір, яка прикриває собою дитину. Пам’ятник відображає події Другої світової війни, під час якої нацистами на цьому місці було розстріляно більше 350 євреїв. Так 27 січня 2015 року, в день 70-х роковин, до пам’ятника жертвам Голокосту представниками районної державної адміністрації, районної та селищної ради за участю представників місцевої єврейської громади поклали квіти та вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання.

 

Довідково. Голокост – масове знищення нацистами єврейського населення Європи. 1 листопада 2005 року Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй ухвалила резолюцію, в якій постановила, що 27 січня – це Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. Саме в цей день у 1945 році війська визволили найбільший з гітлерівських концтаборів, Освенцим, розташований в 70 кілометрах від Кракова. Для України трагічним символом Голокосту є Бабин Яр. Під час Великої Вітчизняної війни фашисти використовували це урочище як місце масових розстрілів.

 

Прес-служба облдержадміністрації

Версія для друку