Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

На Житомирщині розпочалася операція «Первоцвіт – 2017»

14 Березня 2017 • 10:46

Кіл-сть переглядів: 673

1У Житомирській області розпочато проведення операції «Первоцвіт-2017», в рамках якої буде зосереджена робота в місцях збору, збуту рослин та транспортування, у тому числі за межі країни.

 

Про це повідомляє управління екології та природних ресурсів облдержадміністрації.

 

«За придбання чи продаж рослин занесених до Червоної книги України або таких, що охороняються відповідно до міжнародних договорів України передбачена відповідальність у вигляді штрафу в сумі від 1 тис. 700 грн до 3 тис. 655 грн із конфіскацією рослин», – йдеться у повідомленні.

 

Відмовтесь від збирання та придбання рослин занесених до Червоної книги України – давайте охороняти навколишнє природне середовище  разом! 

 

Довідково. Первоцвіти – це дикоростучі рослини, які квітнуть наприкінці зими та протягом весни. Д них відносяться підсніжники, проліски, білоцвіт весняний, крокуси, черемша, горицвіт, анемона лісова та нарцисоцвіта, анемона дібровна, гадюча цибулька, різні види рясту. Більшість з цих трав знаходиться на межі зникнення і занесені до Червоної книги України, тобто за жодних обставин збір в природі та торгівля ними заборонені й караються законом.

 

Перші весняні квіти відіграють величезну роль у житті лісу як цілісного природного комплексу. Їх нектар є майже єдиним джерелом їжі для комах, що прокинулись після зимової сплячки. Зникнення першоцвітів спричиняє загибель джмелів, бджіл, метеликів, які на цих рослинах знаходять собі поживу ранньої весни.

Версія для друку