Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

На Житомирщині створять мандрівну карту для незрячих з аудіосупроводом

03 Липня 2024 • 09:43

Кіл-сть переглядів: 91

У Житомирській області незабаром з’явиться унікальна мандрівна карта для незрячих, яку можна буде «прочитати» руками та почути завдяки аудіосупроводу. Цей інноваційний проєкт під назвою «Via Regia на дотик» реалізовуватиме ГО «Регіональний центр розвитку «Тріада» за підтримки Українського культурного фонду (УКФ).

 

Карта відтворюватиме знаменитий туристичний маршрут «Via Regia», деталізуючи українську частину цього історичного шляху. На карті будуть зображені середньовічні фортеці, палаци, колишні маєтки вельмож та сучасні музеї. Проєкт передбачає виготовлення тактильної карти з аудіогідом та тифлокоментарями, адаптованими для сприйняття людей з вадами зору.

 

«Via Regia», або Королівський шлях, є найстарішим та найдовшим сухопутним зв’язком між Східною і Західною Європою. Він існує вже понад 2000 років і проходить через 8 європейських країн, включаючи Україну. У 2005 році цей шлях був відзначений як «Великий культурний шлях Ради Європи».

 

Керівниця ГО «Регіональний центр розвитку «Тріада» Тетяна Кушнірук повідомила, що тактильні карти будуть передані до музейних закладів Житомирської, Волинської, Рівненської та областей.

 

Важливою складовою проєкту стануть майстер-класи з читання тактильних карт для людей з порушенням зору. Майстер-класи пройдуть у Житомирській, Рівненській та Волинській областях, і їх учасниками стануть як люди з порушенням зору, так і музейні працівники.

 

Проєкт «Via Regia на дотик» є ще одним важливим кроком до створення інклюзивного простору, доступного для всіх.

 

Версія для друку