Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

На Житомирщині створили центри правової допомоги

01 Липня 2015 • 13:54

Кіл-сть переглядів: 1 127

З сьогоднішнього дня розпочинають свою роботу центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги для соціально незахищених громадян.

 

В Житомирській області таких центрів сьогодні відкрилося 4: в Житомирі, Бердичеві, Коростені та Новоград-Волинському.

 

На відкриття центру в Житомирі приїхав директор координаційного центру Міністерства юстиції з надання вторинної правової допомоги Андрій Вишневський: «Хотів би подякувати адвокатам Житомирщини, які співпрацюють з нами. Обличчям системи безоплатної вторинної допомоги є адвокат, саме він надає послуги нашим клієнтам, центри ж  виконують роль більшою мірою підтримки та забезпечення так званого –  бек-офісу, для того аби адвокати могли надавати якісну правову допомогу нашим громадянам».

 

Перед тим, як потрапити в команду адвокатів, котрі будуть надавати допомогу,  кожен зі спеціалістів проходив конкурс в три етапи, під час якого обирали найкращих.

 

Безоплатна первинна правова допомога включає такі види правових послуг, як забезпечення доступу до правової інформації; надання консультацій і роз’яснень з правових питань; складення заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру); надання допомоги в забезпеченні доступу особи до вторинної правової допомоги та медіації.

 

«Такі центри є дуже важливими, для соціально незахищених людей. Один із подібних працює при облдержадміністрації для учасників АТО. Тому для того, аби максимально ефективно та швидко надавати допомогу усім потребуючим, ми визначимо контакту особу з нашого центру, яка буде співпрацювати із центром надання безоплатної вторинної правової допомоги для соціально незахищених громадян», – каже заступник облдержадміністрації Ярослав Лагути.

 

Клієнтами нових центрів, зокрема, стануть малозабезпечені особи, діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, біженці, ветерани війни (в тому числі учасники АТО із статусом учасника бойових дій). Згідно із Законом України «Про прокуратуру», центрам передається більша частина функцій з представництва інтересів громадян.

 

Центри забезпечуватимуть організацію надання безоплатної вторинної правової допомоги соціально незахищеним громадянам у цивільних та адміністративних справах, а також потерпілим і свідкам у кримінальних провадженнях із 1 липня 2015 року, як це передбачено Законом  України «Про безоплатну правову допомогу».

 

 

 

 

 

 

 

Версія для друку