Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

На Житомирщині вшанували пам’ять ромів — жертв нацистських злочинів

02 Серпня 2024 • 15:33

Кіл-сть переглядів: 131

Сьогодні, 02 серпня, цивілізований світ у жалобі вшановує пам’ять ромів, вбитих нацистами в окупованій Європі під час Другої світової війни.

 

Так, сьогодні у селі Іванівка, що поблизу Житомира, відбувся меморіальний захід, приурочений 80-й річниці вшанування пам’яті 500 тисяч ромів, які стали жертвами нацизму під час Другої світової війни.

 

Захід відбувся у лісі, де знаходиться курганна група жертв нацистського концентраційного табору «Шталаг 358». Серед поховань, за свідченнями істориків, під час окупації нацистами Житомира, вічний спокій знайшло 708 ромів. Участь у заході взяв начальник управління культури та туризму Житомирської ОВА Анатолій Душко, голова Правління ромських громадських організацій Житомирщини, член Ромської ради України, член Ради представників громадських об’єднань корінних народів, національних меншин України Люсія Сачине, представники духовенства, чеської, польської та ромської діаспор області.

 

Учасники меморіального заходу у спільній молитві вшанували всіх жертв нацистських злочинів, запалили свічки, поклали квіти до місця захоронення ромів.

 

Наприкінці заходу Люсія Сачине пустила у р. Тетерів квітковий вінок, який символізує душі ромів та який за поміччю води надасть їм змогу легше потрапити до раю.

 

Довідково. На відміну від більшості національних меншин роми не мають власної державності. Ромська національна меншина – друга за чисельністю національна меншина, яка зазнала геноциду під час Другої світової війни. Дискримінація ромів у деяких державах Європи спричинила послаблення їх інтегрованості. Все це призвело до того, що ромська національна меншина є найбільш соціально вразливою національною меншиною в Європі.

 

Версія для друку