Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Наталія Остапченко долучилися до обговорення питання впровадження електронних листів непрацездатності та електронних рецептів на інсулін

27 Вересня 2021 • 17:06

Кіл-сть переглядів: 215

Сьогодні, 27 вересня, відбулася онлайн-нарада Міністерства охорони здоров’я України з обласними державними адміністраціями щодо впровадження проєктів – електронні листки непрацездатності та електронний рецепт на інсуліни в електронній системі охорони здоров’я.

 

Від Житомирської ОДА до наради долучилися перша заступниця голови облдержадміністрації Наталія Остапченко, т.в.о. директора Департаменту охорони здоров’я ОДА Світлана Мошківська та експертка за напрямом ендокринології ДОЗ ОДА, завідувачка ендокринологічного відділення обласної лікарні ім. Гербачевського Вікторія Стаховська.

 

На початку заходу до учасників наради звернулася Заступниця Міністра охорони здоров’я з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Марія Карчевич, яка озвучила про дедлайн 01 жовтня для впровадження електронних листів непрацездатності та електронних рецептів на інсулін.

 

«Я хочу дізнатися, чи є наразі на місцях ризики й проблеми щодо реалізації даних питань, а також почути вашу точку зору щодо шляхів їх вирішення», – сказала Марія Карчевич.

 

Під час онлайн-наради Заступниця Міністра повідомила, що до 01 жовтня лікарі могли формувати як медичні висновки про тимчасову непрацездатність в електронній системі охорони здоров’я, так і видавати паперові лікарняні. Але більшість відходить від роботи з паперами.

 

У ході наради було обговорено питання щодо готовності медичних закладів видавати електронні рецепти на інсулін пацієнтам з діабетом.

 

Марія Карчевич наголосила, що хворі з 01 жовтня будуть отримувати інсулін безоплатно або з доплатою в будь-якій аптеці, яка працює за договором з Національною службою здоров’я.

 

Для того, щоб з 01 жовтня вже отримувати інсулін за програмою “Доступні ліки” пацієнту з діабетом потрібно відвідати ендокринолога, який повинен створити індивідуальний план лікування та внести його в електронну систему охорони здоров’я.

 

В індивідуальному плані ендокринолог фіксує встановлений діагноз та призначення інсуліну із визначенням типу, виду та дозування. На основі індивідуального плану лікування буде формуватися електронний рецепт на препарати інсуліну.

 

Індивідуальний план лікування пацієнта складає виключно ендокринолог, який приймає амбулаторно, не сімейний лікар і не ендокринолог стаціонару.

 

Заступниця Міністра зазначила, що не потрібно чекати 01 жовтня – лікарі-ендокринологи мають можливість складати такі плани ще з липня.

 

Для лікарів-ендокринологів Академія НСЗУ створила навчальний курс “Ведення медичних записів пацієнтів з діабетом на амбулаторному рівні”, який є обов’язковим і доступний на сайті Академії.

 

Протягом заходу учасники наради мали змогу поставити нагальні питання та отримати на них відповіді від представників Міністерства охорони здоров’я України.

 

Нагадаємо, що сьогодні в Житомирській ОДА також відбувся онлайн-брифінг за участі завідувачки ендокринологічного відділення Обласної клінічної лікарні ім. О.Ф. Гербачевського Вікторії Стаховської.

 

Довідково. Станом на кінець 2020 року за даними Державного експертного центру, у Житомирській області 6846 пацієнтів із діабетом, які потребують інсулін.

 

Лікарі-ендокринологи Житомирської області вже створили індивідуальні плани лікування для 649 пацієнтів з діабетом.

 

Загалом у медзакладах області працює 60 лікарів-ендокринологів, які зареєстровані в Електронній системі охорони здоров’я. З них 53 зареєструвалися на курс Академії НСЗУ та 43 вже завершили його.

 

Версія для друку