Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Наталія Остапченко долучилися до зустрічі з представниками регіонів, відповідальними за впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я

15 Грудня 2023 • 14:08

Кіл-сть переглядів: 317

14 грудня Перша леді України Олена Зеленська провела зустріч із представниками регіонів, відповідальними за впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я. До зустрічі долучилися перша заступниця начальника Житомирської ОВА Наталія Остапченко та радниця начальника Житомирської ОВА з гуманітарних питань і ментального здоров’я Ірина Гладка.

 

Регіональна координація програми була створена навесні 2023 року рішенням Міжвідомчої координаційної ради з питань охорони психічного здоров’я та надання психологічної допомоги особам, які постраждали внаслідок збройної агресії російської федерації проти України. Нині координацію програми на місцях здійснюють заступники начальників військових адміністрацій та регіональні координатори.

 

Учасники зустрічі підбили підсумки роботи за рік, що минає. Перша заступниця начальника Житомирської ОВА представила програму реалізації “Ти як?” на Житомирщині.

«У Житомирській області багато уваги приділяється ветеранам війни та членам їх родин для покращення ментального здоров’я. У нашому регіоні реалізуються такі проєкти як «Активні парки», спортивні змагання ветеранів «Сильні України», Національні змагання «Ігри Нескорених», чемпіонати області з ураженнями опорно-рухового апарату та порушеннями зору. В області розроблено проєкт формування єдиної системи надання реабілітаційної допомоги, а також Календарний план з реалізації проєкту доказової реабілітації на 2023-2024 роки», – зауважила Наталія Остапченко.

10 жовтня, до Дня ментального здоров’я, у Житомирському регіоні відбулися просвітницькі заходи, на яких учасники змогли ознайомитися з основними поняттями ментального здоров’я та дізналися про методики самозаспокоєння та надання первинної психологічної допомоги.

 

Важливим проєктом регіональної координації Всеукраїнської програми ментального здоров’я стало проведення масштабного анкетування надавачів та отримувачів послуг. На Житомирщині було заповнено майже 7 тисяч анкет, з яких 5329 – від надавачів послуг та 1146 – від отримувачів послуг. В анкетах аналізували психоемоційний стан отримувачів послуг, виявляли вразливі групи населення, рівень задоволеності сервісами та оцінювали потреби.

 

На завершення свого виступу Наталія Остапченко зазначила, що відновлення людини нерозривно пов’язано зі сферою ментального здоров’я, що має прямий вплив на відновлення економіки, регіону і країни в цілому.

 

За ефективну роботу у впровадженні цієї програми Перша леді України Олена Зеленська відзначила подякою Наталію Остапченко та Ірину Гладку за лідерство у розбудові сфери ментального здоров’я. Також акцентувала на тому, що ті, хто втілюють Всеукраїнську програму ментального здоров’я, повинні долати не лише воєнний стрес у 90% населення, а й давні суспільні упередження.

 

Тому серед головних завдань на наступний рік було визначено такі кроки:

 

– розробка обласних програм ментального здоров’я, забезпечення покриття послугами в усіх секторах: охорона здоров’я, освіта, оборонна, економічна, соціальна сфери, культура, спорт тощо.

 

– продовження навчання для надавачів послуг усіх напрямів та визначення маршрутів для отримувачів послуг на всіх рівнях.

 

Довідково. Супровід розробки та впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» (https://howareu.com), яку ініціювала перша леді Олена Зеленська, забезпечує Координаційний центр з психічного здоров’я Кабінету Міністрів України за експертного партнерства та підтримки ВООЗ. Майданчиком для ухвалення рішень є Міжвідомча координаційна рада КМУ.

 

 

Версія для друку