Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Національна служба здоров’я України провела пресбрифінг у Житомирі: обговорили результати моніторингу медичних закладів. ФОТО. ВІДЕО

20 Серпня 2024 • 17:07

Кіл-сть переглядів: 77

Сьогодні, 20 серпня, в Обласній клінічній лікарні імені О.Ф. Гербачевського м. Житомира відбувся пресбрифінг Національної служби здоров’я України (НСЗУ) з представниками регіональних медіа Житомирської області. У заході взяли участь голова НСЗУ Наталія Гусак, перша заступниця начальника Житомирської ОВА Наталія Остапченко та директорка Центрального міжрегіонального департаменту НСЗУ Алла Горбатюк.

 

Метою зустрічі було представити результати планових моніторингових заходів, проведених у закладах охорони здоров’я Житомирської області. Зокрема, йшлося про медичну допомогу при гострому мозковому інсульті, гострому інфаркті міокарда, пологах та складних неонатальних випадках у межах Програми медичних гарантій.

 

Голова НСЗУ Наталія Гусак наголосила на важливості дотримання умов договорів медичними закладами, що співпрацюють з НСЗУ. Вона підкреслила, що моніторинг виявляє порушення та маніпуляції, що дозволяє запобігти нецільовому використанню бюджетних коштів.

«Вимоги, прописані в контрактах, — це не примха НСЗУ, а міжнародні стандарти, які забезпечують якість надання медичних послуг. Завдяки моніторингу ми бачимо та реагуємо на випадки відсутності закупівлі ліків, відмов у проведенні безоплатних обстежень, невикористання тромболітиків та інші порушення», — зазначила вона.

Наталія Остапченко, перша заступниця начальника Житомирської ОВА, запевнила, що всі заклади охорони здоров’я Житомирщини активно працюють над покращенням якості надання медичних послуг.

«На сьогодні у Житомирській області укладено 174 пакети з НСЗУ на загальну суму 4,8 мільярда гривень, що є значним фінансовим ресурсом для забезпечення якісної медичної допомоги пацієнтам», – зауважила Наталія Остапченко.

У рамках зустрічі також було обговорено два види моніторингу, які проводить НСЗУ: автоматичний, що здійснюється постійно через електронну систему охорони здоров’я, та фактичний, який передбачає візити в медзаклади або аналіз їхніх документів. Наталія Гусак повідомила, що у першому півріччі 2024 року до планового моніторингу потрапила лікарня №1 Житомирської міської ради за пакетом «Медична допомога при пологах».

 

За результатами автоматичного моніторингу, більшість медичних закладів Житомирської області демонструють високий рівень проведення тромболітичної терапії при лікуванні інсультів. Лікарня №1 Житомирської міської ради має найвищий показник — 20%, що свідчить про ефективне застосування тромболітичних препаратів, які допомагають запобігти ураженню головного мозку та покращити якість життя пацієнтів.

 

Крім того, автоматичний моніторинг за пакетом «Медична допомога при пологах» показав, що медзаклади Житомирської області дотримуються правильного маршруту пацієнток під час надання допомоги при передчасних пологах до 34 тижнів.

 

На завершення Наталія Гусак розповіла про новий дашборд «Електронна карта місць надання послуг із медичної допомоги», який вже доступний на сайті НСЗУ. За допомогою цього інструменту можна переглянути, в якому медзакладі надають необхідну послугу, де є потрібний лікар або де можна пройти обстеження, а також побачити рівень завантаженості закладу.

 

 

 

 

Версія для друку