Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Нова стратегія розвитку Житомирщини

22 Травня 2015 • 14:23

Кіл-сть переглядів: 1 348

У ході підготовки до 31 сесії обласної ради 22 травня відбулося засідання постійної комісії з питань бюджету та комунальної власності обласної ради. Депутати розглянули проект перспективного плану формування територій громад Житомирської області. Проект, підготовлений робочою групою, який є фактично новою стратегією розвитку області, рекомендовано внести на розгляд та схвалення сесії обласної ради. 

 

Заступник директора департаменту фінансів облдержадміністрації Віктор Венцель зазначив, що розроблення перспективного плану є першим кроком на шляху реального реформування місцевого самоврядування та децентралізації повноважень виконавчої влади.

У разі схвалення його на сесії можна рухатися далі – об’єднувати спроможні громади навколо адміністративних центрів, які мають достатню інфраструктуру, розвивати базовий рівень громад. Він поінформував, що сьогодні до проекту перспективного плану надійшли пропозиції щодо створення 40 об’єднаних громад. Другий етап буде не менш складнішим, ніж перший. Адже почнеться реальне об’єднання громад. Віктор Венцель ще раз наголосив, що проект перспективного плану – не істина в кінцевій інстанції. У процесі об’єднання ще може все змінюватися.

Про перспективи для спроможного та самодостатнього самоврядування та посилення контролю громадськості над діями влади на місцях після об’єднання громад та формування нових адміністративних центрів, нові фінансові та економічні можливості територій розповів перший заступник голови облдержадміністрації Геннадій Дмитренко. Він наголосив на 60% відрахуваннях податку на доходи фізичних осіб, які залишатимуться в місцевому бюджету кожної громади, про 25% ставку екологічного податку, 5% акцизний податок та самостійність ухвалювання рішень місцевої громади та інше.

Голова обласної ради Віталій Француз розповів, що більшість областей України активно рухаються таким шляхом і вбачають в цьому перспективу розвитку. «Так само йде спротив з боку окремих чиновників на місцях, сільських та селищних голів, деякі політики почали спекуляцію навколо цієї тематики. Втім альтернативи, щоб врятувати країну і, зокрема, село немає», з підкреслив голова обласної ради.

У ході обговорення депутати висловили чимало зауважень та пропозицій, зокрема, щодо низької обізнаності людей у громадах про хід реформ, відсутність громадських консультацій на цю тематику, недосконалу нормативно-правову базу. У зв’язку з цим депутати рекомендували на сесії обласної ради проект перспективного плану формування громад області схвалювати у пакеті з додатком. Це – документ, в якому мають бути викладені умови виконання перспективного плану – пропозиції щодо внесення змін до чинного законодавства, приписи тощо.

Він також поінформував, що Житомирщина перша область в Україні, яка вносить проект перспективного плану на схвалення сесії обласної ради. А це означає, що об’єднані територіальні громади області вже в 2016 році з Державного бюджету регіонального розвитку можуть отримати суттєві кошти на зміцнення та розвиток інфраструктури.

У роботі комісії брали участь директор Офісу реформ у Житомирській області Роман Слідзевський, представники відповідних департаментів та управлінь облдержадміністрації.

 

1

 

2

Версія для друку