Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Нові повноваження для чотирьох громад Житомирщини

26 Листопада 2015 • 13:22

Кіл-сть переглядів: 886

Сьогодні, 26 листопада, на другому пленарному засіданні першої сесії обласної ради сьомого скликання депутати своїм рішенням внесли зміни до Перспективного плану формування територій спроможних громад Житомирщини. У разі затвердження цих змін Кабінетом Міністрів України чотири територіальні громади області, які об’єдналися і провели перші місцеві вибори, з нового року зможуть отримати додаткові повноваження для вирішенні місцевих проблем, фінансові можливості та відповідальність. Це – Тетерівська (Житомирський район), Високівська (Черняхівський район), Дубрівська (Баранівський район) та Вишевицька (Радомишльський район) добровільно об’єднані територіальні громади.

 

2Як поінформував директор Офісу реформ у Житомирській області Роман Слідзевський,  проект перспективного плану формування спроможних громад Житомирщини був ухвалений 28 травня 2015 року і включив формування 59 територіальних громад, з яких Кабінет Міністрів України затвердив 37. На сьогодні в області утворено 9 об’єднаних територіальних громад, у яких пройшли перші вибори голів та депутатів. У 4 із них  процеси об’єднання відбулися не по перспективному плану, затвердженому Кабінетом Міністрів України.

 

Зокрема, Дубрівська об’єднана сільська громада утворилася без населених пунктів Берестівської сільської ради, до Високівської не увійшли села Троковицької сільської ради, Вишевицька утворилися без Макалевицької та Мірчанської сільських рад, а Тетерівська – без населених пунктів Високопічської та Глибочанської сільських рад.

 

Відповідно до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» (зі змінами), Методики формування спроможних територіальних громад та у зв’язку зі змінами у Бюджетному Кодексі України (ст. 64, 691, 71) утворені громади, які не відповідають затвердженому перспективному плану формування територій спроможних громад, у 2016 році втрачають преференції, передбачені законодавством. Зокрема, вони не отримають:

 

–            60% відрахувань податку на доходи фізичних осіб,

–            25% екологічного податку,

–            5% акцизного податку,

–            100% єдиного податку,

–            100% податку на прибуток підприємства та фінансових установ комунальної власності,

–            100% податку на майно та інші.

 

Крім того, вони на відміну від тих, які об’єдналися за перспективним планом, у новому році не отримають додаткові дотації, інвестиції з регіонального фонду розвитку, додаткові податкові надходження, субвенції на освітню та медичну галузі. Не зможуть брати участь у конкурсах, які оголошує Мінрегіонбуд України для об’єднаних територіальних громад, грантів ЄС та багато іншого, що їм було обіцяно перед об’єднанням. І як результат, люди об’єднаних територіальних громад не відчують змін, які несе реформа з децентралізації влади.

 

За внесення змін до перспективного плану формування територій спроможних громад Житомирщини, схваленого на сесії обласної ради попереднього скликання проголосувало 55 депутатів.

 

Після сесії всі матеріали – рішення обласної ради, нові карти, паспорти,   аналітичні записки та соціально-економічні показники об’єднаних територіальних громад передано у Кабінет Міністрів України. 

 

1

Версія для друку