Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Обрано голів перших об’єднаних територіальних громад

28 Жовтня 2015 • 11:09

Кіл-сть переглядів: 1 172

У 9 об’єднаних територіальних громадах Житомирщини 25 жовтня відбулися вибори відповідно до нового територіального устрою. Люди голосували не за сільських чи селищних голів, як раніше. А обирали собі керівників та депутатів новостворених об’єднаних громад.

Жителі цих громад відповідально поставилися до виконання свого громадянського обов’язку. Явка на окремі виборчі дільниці перевершила очікувані результати. Зокрема, в Народицькому районі вона склала понад 62 %.

За попередніми даними, в семи новостворених об’єднаних територіальних громадах у боротьбі за посаду голови громади з великим відривом від суперників перемогли сільські та селищні голови адміністративних центрів, навколо яких відбулося об’єднання територій сільських рад, і які були власне ініціаторами об’єднання.

Так, переконливу першість у Вишевицькій об’єднаній територіальній громаді Радомишльського району здобув Сергій Гаврутенко, У Червоненській  селищній Андрушівського району – Юрій Ящук, у Дубрівській сільській  Баранівського району – Віктор Козеренко, в Іршанській селищній Володарсько-Волинського району – Анатолій Рак, в Новоборівській селищній цього ж району  Григорій Рудюк, у Потіївській сільській Радомишльського – Володимир Майструк, у Високівській сільській об’єднаній територіальній громаді Черняхівського району в 95.5% голосів – Микола Бардук.

У двох інших об’єднаних територіальних громадах перемогу вибороли інші лідери. Так, головою Народицької селищної об’єднаної громади став  Анатолій Леончук, який до цього обіймав посаду голови Народицької районної ради, а очолювати Тетерівську сільську об’єднану територіальну громаду Житомирського району люди довірили Валентині Ільницькій, яка була Денешівським сільським головою.

Сільські голови  тих сільських рад, які увійшли до складу об’єднаних територіальних громад, відповідно до розпоряджень керівників громад будуть  виконувачами обов’язків сільських старост. Вони ж автоматично будуть членами виконавчих комітетів новообраних рад. Свої виконавчі органи влади, які відтепер відповідатимуть за організацію  життя людей в об’єднаних територіальних громадах ради новостворених громад формуватимуть на перших сесіях. Новоствореній  територіальній громаді, належить прийняти Статут громади, передати майно, приміщення тощо на баланс ОТГ та почати самостійно, відповідально господарювати на благо людей.

«Спостерігаючи за тим, як тривали процеси об’єднання громад на Житомирщині, як активно та зважено пройшли вибори в новостворених територіальних громадах, із певним оптимізмом можна зробити висновок: ми не помилилися, коли розпочали роботу з реформування системи організації територіального управління на місцях, і зокрема, децентралізації влади. Люди вже зачекалися, коли головні питання їхнього життєзабезпечення можна вирішувати на місцях, маючи для цього достатньо ресурсів та повноважень. Люди зачекалися ефективних та  рішучих менеджерів, які для організації кращого життя чують думку громади і звітують про зроблену роботу», – так прокоментував підсумки виборів у новостворених громадах директор Офісу реформ у Житомирській області Роман Слідзевський. Він висловив упевненість, що нові керівники громад, отримавши довіру виборців, доведуть суттєві переваги децентралізації влади і покажуть приклад ефективного розвитку для інших громад.

Нагадаємо, перші вісім об’єднаних територіальних громад на Житомирщині були утворені рішенням позачергової сесії обласної ради 14 серпня 2015 року. Цим же рішенням призначено перші вибори депутатів та голів об’єднаних громад. Вишевицьку сільську об’єднану територіальну громаду було утворено на початку вересня цього року – з дня набуття чинності рішень про добровільне об’єднання 4 сільських рад, які увійшли до складу об’єднаної громади. Постановою ЦВК України від 7 вересня 2015 року в цій громаді було призначено перші вибори одночасно з черговими виборами до місцевих рад. Загалом до складу 9 новостворених об’єднаних територіальних громад увійшло 49 сільських та селищних рад області.

Версія для друку